Bezobalu: Nakoupit opravdu šetrně je za nás nepřekonatelný benefit


Bezobalu je nezisková organizace, která provozuje speciální prodejny, v nichž můžete koupit kvalitní produkty do vlastních, znovupoužitelných nádob. Hlavním smyslem prodejen je tedy předcházení vzniku zbytečného odpadu z jednorázových obalů a zároveň redukce odpadu na co nejnižší možnou úroveň. Aktuálně se v Praze nacházejí tři prodejny – jedna je na Hradčanské, další v Radhošťské ulici na Vinohradech a nejnovější v Sokolovské ulici poblíž metra Florenc. Pokud vás zajímá, jak nápad na bezobalové obchody vznikl, jakým způsobem v nich nákup probíhá nebo proč byste tam měli nakupovat, tak si určitě přečtěte celý rozhovor s Annou Veselovskou, která má v Bezobalu na starosti PR a komunikaci.

Jak jste přišli k této myšlence? Kde se vzal ten prvotní nápad otevřít prodejnu, kde se bude prodávat zboží úplně bez obalů?

Myšlenku prodávat zboží bez obalu přinesla spoluzakladatelka Lenka Soukupová. Zprvu pár spřátelených rodin objednávalo zboží ve velkoobjemových baleních, která se rozbalovala a rozvažovala nejprve v obýváku a později v kočárkárně obytného domu. Teprve později vznikla nezisková organizace, která se snaží šířit myšlenky minimalizace odpadu a zero waste životního stylu a prodejna, která realizaci části těchto myšlenek umožňuje. Od té doby uplynulo mnoho času a spousta objevování, vylepšování a profesionalizace. V současné době provozujeme tři samoobslužné prodejny v Praze, nabízíme přes 600 položek v sortimentu kvalitních potravin, ekologické drogerie a přírodní kosmetiky. Vyjma toho sdílíme své know-how se zájemci o otevření bezobalových obchodů v jiných koutech naší republiky, pořádáme programy na školách, workshopy a přednášky ve firmách i na veřejnosti, jsme aktivní ve veřejném prostoru a mnoho dalšího.

Inspirovali jste se v zahraničí, kde už to nějakou dobu funguje?

Ano, v době, kdy jsme s Bezobalu začínali, v zahraničí již fungovaly první prodejny. Velkou inspirací, byl anglický Unpackaged, německé obchody v Kielu a v Berlíně a italské obchody Negozio Leggero.

Co vlastně bylo na celém projektu to nejtěžší?

Těžko říct. Od naší vize a od snah ji naplňovat nás nikdy nic neodvedlo. I když ne vždy je vše růžové a překážkám musíme čelit. Právě teď se vyrovnáváme s finančními následky situace, kterou s sebou přinesl COVID-19. V minulosti spořádalo obrovský kus práce a energie tento způsob prodeje zakotvit v rámci legislativy, která s bezobalovým prodejem nepočítala. Neuvažovali tak ani téměř žádní dodavatelé. Za tím je také kus práce a dlouhodobé jednání o zavádění vratných obalů, v případě sortimentu pak poptávka po kvalitě potravin a bio potravinách. Neděláme si to snadné. Aby probíhala změna, kterou vítáme, nesmíme se soustředit pouze na prodej jako takový, ale i na práci s dodavateli, rozvoj celého konceptu a v neposlední řadě na osvětu. Bezobalový prodej je za takových okolností náročný na čas a energii zejména „za scénou“.

Jak na takový novátorský projekt nahlíží náš právní řád?

Jak uvádíme výše, máme za sebou spoustu objevování a rozvoje. Nicméně, ukotvit prodej se po legislativní stránce podařilo. V současné době je v provozu okolo stovky bezobalových obchůdků. Ty naše už šestým rokem.

Jen pro úplnost informací, bez obalu znamená bez jakéhokoliv obalu, není tedy myšleno pouze bez plastu. Prostě i papírový obal, je obal. Co si tedy máme vzít s sebou, když chceme u vás nakoupit?

Ano, nepoužíváme jednorázové obaly. Pokud u nás najdete balené zboží, je ve vratných zálohovaných nádobách. Jako jsou v běžné distribuční síti pivní lahve, u nás se zálohují lahve na mléko, sklenice od sýrů, jogurtů, limonád, ale také třeba obaly od květové vody. Ostatní zboží si naberete nebo nasypete do vlastních, ideálně znovupoužitelných nádob a sáčků. Záleží jen na vás, jestli to budou zavařovací sklenice, plastové dózy, nebo látkové pytlíky.

A co když půjdu jen kolem a budu si chtít něco koupit a nemám sebou vlastní nádobu, můžu u vás i tak nakoupit?

Jistě. Prodáváme řadu znovupoužitelných nádob a pytlíků. Nabízíme klasické i patentní zavařovací sklenice, různé lahvičky na oleje a dochucovadla a drobné lahvičky s kapátky a pipetami vhodné třeba pro kosmetické přípravky. Také u nás najdete látkové pytlíky. Šijí je švadlenky přímo pro Bezobalu z úžasných látek. Jsou to ženy často jinak znevýhodněné na trhu práce. Stejně tak ale u nás najdete tzv. bazar sklenic, kde si můžete bezplatně vybrat zavařovací sklenice pro svůj nákup. Bazar je tu pro případy, že potřebujete nakoupit něco, na co jste si nevzali nádobu, eventuálně právě pro chvíle, kdy se v obchodě ocitnete poprvé a bez výbavy. Ovšem, naším cílem je, aby měl naprosto každý v kapsičce batohu nebo kabelce alespoň látkovou tašku a pár lehkých sáčků, které může vytáhnout i při nečekaném nákupu.

Jaká plyne výhoda z nákupu pro zákazníka, mimo dobrého pocitu, že udělal něco dobrého pro naši planetu? Je to cena?

Nakoupit opravdu šetrně je za nás nepřekonatelný benefit. Je jen málo míst, kde je tohle možné. My věnujeme opravdu veliké množství času a úsilí tomu, aby náš sortiment naplňoval naše hodnoty. A neustále se noříme do hloubek a rozšiřujeme si obzory, abychom se byli schopni rozhodovat. Lidé, kteří nakupují v běžných obchodech, budou pravděpodobně sami znát volbu mezi biopotravinami a potravinami bez obalu. Podobně tak my musíme při výběru sortimentu obsáhnout a maximalizovat lokálnost, šetrnost k půdě a krajině, kvalitu, bezobalové dodávky a další aspekty. A ještě k ceně. Nastavujeme spravedlivé marže. Naši zákazníci neplatí zbytečně vysoké ceny. Platí cenu, která odpovídá kvalitě, vynaloženému času a péči. Mléko z ekologického chovu v malé bezobalové prodejně samozřejmě nestojí to samé, co mléko z velkochovu v hypermarketu. Zato si můžete být jistí tím, co pijete a také tím, kdo má z vaší útraty profit a jak s ním nakládá. Svoje peníze tak neposíláte na hromadu neznámému jednotlivci, který vlastní nějaký koncern či řetězec, ale českému chovateli a malé organizaci, která zisk využívá k dalším snahám o minimalizaci odpadu a šetrné spotřební chování.

Letos jste otevřeli již třetí prodejnu v Praze. Můžete tedy říci, že zájem Čechů o zodpovědnější přístup k životu roste?

Snad ano.

Máte vypozorováno, jaká skupina lidí u vás nejčastěji nakupuje?

Hodnotu kvalitního jídla a altruistický pohled na využívání zdrojů nebo zacházení s půdou a planetou celkově, v sobě velice často objeví mladí lidé, kteří zakládají rodinu. V tu chvíli je pro ně myšlenka na to, jak člověk neurvale zachází se zdroji, znečišťuje a destruuje vodu, půdu i vzduch, velice bolavá. Nejčastějšími návštěvnicemi jsou tedy ženy ve věku 25-35 let. Chodí k nám ale i poměrně velké množství studentů a muži u nás nakupují překvapivě často. Různí zákazníci jsou různě motivovaní. Naplníme potřeby těch, kdo si zakládají na kvalitní a chutné stravě, stejně tak jako ty, kteří touží nakoupit šetrně (bez obalu, co nejlokálněji, ekologicky, bez chemie). Určitou část lidí k nám může přivést i jistá podoba exkluzivity. Některé zboží se v požadované kvalitě dá sehnat pouze od drobných a něčím specifických dodavatelů. Takové zboží potom v jiném obchodě nenajdete. Nabízíme exkluzivní pralinky, pečivo z malé pekárny, pivo z menšího Pivovaru ve Varnsdorfu, zeleninu od drobného bio zemědělce atd.

Začínali jste s omezenějším sortimentem, který zahrnoval převážně trvanlivé potraviny, dnes už u vás ale najdeme i další produkty jako stáčenou drogerii, chlazené potraviny a jiné. Jak moc je náročné skladovat všechny tyto druhy potravin a drogerie bez obalu?  Vnímáte to jako něco, co je náročnější, nebo se naopak vracíte k původním kořenům a je to pro vás již přirozenější?

Náročnější je skladování chlazených potravin – másla, sýrů, pomazánek a dipů apod. Ale nenarazili jsme zatím na zboží, které by kvůli technickým potížím nebylo možné nabízet. Současně si skladování někdy komplikujeme záměrně. Máme teď na mysli to, že se snažíme nabízet čerstvé a živé potraviny bez umělých látek, které zastavují některé přirozené procesy a potraviny konzervují. Tím se sice dosáhne delší trvanlivosti, ale jídlo je ochuzené o některé chutě i látky. Nehledě na to, že konzervanty a stabilizátory jsou látky, kterým je lepší se vyvarovat. Dobře je to vidět například u mléka. Prodáváme mléko v bio kvalitě ve skleněných vratných lahvích. Je ošetřeno šetrnou pasterizací a má trvanlivost zhruba 8 dní. Zůstává živé. Na rozdíl od trvanlivého „mléka“ při bouřce zkysne a má o poznání lepší výživové hodnoty – složení.

Jaké rady byste dali lidem, kteří třeba mají podobné netradiční a vlastně i nadčasové nápady a chtěli by je uskutečnit a s nimi dobýt trh?

S lidmi, kteří chtějí otevřít bezobalový obchod, svoje know-how sdílíme běžně. Nabízíme jim bezplatný manuál, nebo placené školení a konzultace. Jsme tam zcela pravdiví při sdílení toho, co to vše obnáší a přináší. Zmiňujeme také, že to není práce pro zlatokopy. Pokud se ale jedná i o jiné inovátorské nápady, těžko říct, jaký je recept na to, aby uspěly. Pokaždé to je určitě trochu jiný koktejl. Náš úspěch byl a stále je realizován skrze komunitu lidí, kteří myšlenkám zero waste a bezobalového nakupování věří a věnují jí svůj čas, znalosti a zkušenosti. Máme silný tým, který považuje hodnoty organizace, ve které pracuje, za své.

+ There are no comments

Add yours