Jak omezit vánoční plýtvání?


Plýtvání během Vánoc je velké téma a nejčastěji se skloňuje ve spojitosti s vyhazováním jídla, spotřebou obalů či pořizováním zbytečných dárků. Jaké je ale řešení? Je reálné mít zero waste Vánoce? To asi ne, ale každý z nás může dělat malé kroky k tomu, aby se plýtvalo co nejméně.

Vyberte jeden velký dárek

Koupit jeden velký dárek místo spousty malých je skvělý způsob, jak omezit plýtvání a vyhnout se darování zbytečností. U dárků je také dobré omezit experimentování a kupovat pouze věci, o kterých víte, že skutečně najdou uplatnění a neskončí zahozené ve skříni či v garáži.

Balicí papír nevyhazujte

U balicího papíru je hned několik variant, jak se vyhnout plýtvání. Dárky lze balit například do látky, starého papíru nebo použitých krabic. Ne každý je ale takto kreativní a proto, pokud zvolíte tradiční papír, tak si jej uchovejte. A pokud budete chtít pro přírodu udělat ještě víc, vyhněte se voskovaným a lesklým papírům.

Nakupujte bez obalů

Tím, že čím dál víc lidí nakupuje dárky online, rapidně roste spotřeba balicích materiálů. S tím toho asi moc nenaděláte, určitě ale můžete obaly omezit při nákupech potravin na vánoční hostiny. Před nákupem tak nezapomeňte na znovupoužitelné sáčky a tašky. A pokud potřebujete potraviny, které se bez obalu koupit nedají, můžete vždy sáhnout po variantě ve skle.

Nakupujte lokálně

Dalším tipem, který pro vás máme, je moderní trend lokálního nakupování. Pokud budete nakupovat u lokálních výrobců, zajistíte, že k vám produkty nebudou cestovat přes půl planety. Navíc také podpoříte malé podnikatele, kteří to v této době nemají lehké.

S nákupem jídla to nepřehánějte

K tomuto tipu lidé většinou dospějí až poté, co Vánoce skončí. Pocit těžkosti po vánočních svátcích jistě zažil každý z nás. Tento rok na to ale myslete dopředu a nakupujte pouze takové množství potravin, které jste schopni zpracovat. I zde platí, že méně je někdy více. Při nakupování pak rozhodně pomůže podrobný nákupní seznam, díky kterému skutečně koupíte jen to, co ve skutečnosti využijete.

Zbylé jídlo správně skladujte

Ano, předchozí typ nejspíš nefunguje na 100 %, a proto je dobré vědět, jak zbylé jídlo správně uskladnit, aby se co nejvíce prodloužila jeho trvanlivost. Věděli jste například, že jablko potřebuje speciální přihrádku v lednici? Mnoho dobrých rad můžete najít třeba na webu Zachraň jídlo, kde najdete i zajímavé recepty ze zbytkových surovin.

Vyzkoušejte stromeček v květináči

Výhoda tohoto stromku je, že ho po Vánocích můžete zasadit v lese či na zahradě. Tyto stromky můžete koupit ve větších zahradnictvích či hobby marketech a v posledních letech jsou stále oblíbenější. Pokud se ale rozhodnete pro strom řezaný, zvolte ten s certifikátem FSC. Ten zaručí, že strom pochází z lesa, kde se hospodaří odpovědným a přírodě blízkým způsobem.

+ There are no comments

Add yours