Ben Cristovao: K rozhodnutí stát se veganem člověk musí dojít sám. Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod


Ben Cristovao je osobnost, kterou určitě nemusíme představovat. Důležité je ale vědět, že jsme s Benem udělali rozhovor, v němž jsme řešili udržitelnost, životní prostředí, Vánoce nebo třeba i veganství.

Když se řekne Pražské služby, co si vybavíte jako první?

Řekl bych pány v oranžových outfitech v ranních ulicích města a dreamjob každýho malýho kluka.

Co pro vás znamená udržitelnost? Myslíte si, že žijete v souladu s tímto konceptem?

Určitě se o to snažím. Neříkám, že se mi to daří ve všech aspektech mého života, ale třídím doma, jídlo si z restaurací beru v rekrabičkách, mám vlastní příbor na cesty, abych si nebral ten jednorázový, jezdím po městě na elektrickém Onewheelu a na delší cesty obvykle volím hybridní nebo elektrické auto. Nebo jedu vlakem, celkem pravidelně mě v něm můžete potkat na trase Praha – Brno. Zároveň ale cestuju tak dvakrát do roka do Los Angeles za sestrou a část rodiny mám taky v Londýně, a to bez letadla prostě nejde. Snažím se to vyvažovat.

Pamatujete si, kdy jste se poprvé začal zajímat o životní prostředí?

Myslím si, že během dospívání člověk víc vnímá, co se děje kolem něj. S velkou pozorností, kterou věnuju zvířatům a vztahu lidí k nim, vnímám jako přirozenou součást i životní prostředí, o které se s nimi dělíme.

Co by podle vás mohl dělat každý člověk, aby co nejméně zatěžoval přírodu?

Doporučil bych se kouknout na stránky oco2jde.cz. Je tam přehledně několik základních bodů, které by mohl realizovat každý z nás. Nejíst, nebo alespoň omezit konzumaci masa, vařit ze zbytků v ledničce, které by jinak putovaly do koše, kupovat oblečení, které za měsíc neomrzí, rozmyslet se, jestli někam skutečně musím jet sám autem, nebo sednu raději do MHD a na delší vzdálenosti třeba do vlaku. V neposlední řadě třídit vše, co se dá. Těch možností je opravdu hodně.

Kdybyste měl v jedné větě přesvědčit člověka, aby se stal veganem, co byste mu řekl?

Myslím, že k tomuto rozhodnutí musí každý přijít sám. Spíš bych možná poradil podívat se na několik zajímavých dokumentů, ať už Seaspiracy, Dominion anebo ty od skvělého Davida Attenborougha, a sám si zvážit, jestli mi ta konzumace masa a živočišných výrobků za to, co v dokumentech uvidíte, stojí, nebo ne.

V létě jste ve spolupráci s obchodem About You představil svou první kolekci udržitelného oblečení. Můžete nám ji krátce představit?Plánujete i další podobné projekty?

Jde o spolupráci na kolekci, kterou jsme společně vytvořili. Já jsem přidal svoje nápady a návrhy a vznikl projekt, ze kterého mám fakt radost. Móda mě baví a tohle je pro mě další způsob seberealizace v tomto odvětví. Teď aktuálně je venku moje nová podzim – zima kolekce. Zároveň jsem právě teď po několika letech konečně přivedl na trh můj veganský Rum Cake značky Timba. Jeho finální verzi jsme ladili rok a půl.

Teď něco z jiného soudku. Vzhledem k množství činností, které děláte, máte jistě velmi nabité dny. Co děláte, když potřebujete relaxovat? Jak by vypadal váš ideální volný den?

Volný den jsem popravdě neměl ani nepamatuju. Ale po tom dlouhém nuceném „nicnedělání“, které jsme zažili všichni z kultury, gastronomie i jiných oborů, si fakt nestěžuju. Léto i podzim je pracovní a zároveň je taky možné účastnit se světových turnajů v jiu-jitsu, kterých se na podzim účastním.

Jaké máte plány na zimu? Těšíte se, až si opět stoupnete na snowboard?Jak často se vlastně tomuto sportu ještě věnujete?

Na snowboardu jezdím pořád moc rád, zimu si nejradši užívám kombinací hor i exotických cest.

Tento rozhovor bude k dostání i během Vánoc, a tak nás napadá otázka, jak vypadá veganská štědrovečerní tabule?

Je to docela jednoduchá věc. V salátu jen nahradíte majonézu a vynecháte vajíčka. Polévku si dáte místo rybí třeba zeleninovou a místo řízku jeho rostlinnou alternativu. Doporučuji ty od Garden Gourmet anebo si obalte třeba celer. Teď slyším ty komentáře, ať si to nechám pro sebe, ale znáte to, kdo chce, hledá způsob, kdo ne, hledá důvod.

Máte nějaký vzkaz, který byste chtěl sdělit našim čtenářům?

Pokud vychází tento rozhovor kolem Vánoc, tak hlavně ať je prožijete v klidu, bez krutosti a taky myslím, že největší dárek je užít si tohle období roku v pohodě a bez stresu.

+ There are no comments

Add yours