EU si posvítí na greenwashing!


V poslední době se nám rozmohl takový nešvar. Firmy čím dál více používají klamavá tvrzení o enviromentální zodpovědnosti produktů, služeb nebo firem čili „greenwashing“.

Také máte pocit, že se na vás ze všech stran valí jen pojmy jako „eco-friendly“, „klimaticky neutrální“ a další? A také si říkáte, že je to možná celé trochu divné? Obzvlášť „ekologie“ a „udržitelnost“ jsou v poslední době čím dál více sklonové pojmy a s tím jde ruku v ruce i jejich stále častější zneužívání. Evropský parlament se ale rozhodl tomu učinit přítrž. Byla totiž schválená nová směrnice, která v marketingu a reklamě zakazuje používání zavádějících tvrzení o produktech a také praktiky spojené právě s již zmiňovaným greenwashingem.

Státy v EU mají dva roky na to, aby zavedly nová pravidla. Ty mají za cíl především ochránit spotřebitele. A co to znamená v praxi? Firmy už nebudou moci jen tak tvrdit o svých produktech, že jsou šetrné k životnímu prostředí, udržitelné, biologicky odbouratelné nebo klimaticky neutrální. Pokud použijí některý z těchto přívlastků, budou ho muset podložit konkrétními důkazy, oficiální certifikací nebo třeba určením veřejných orgánů.

Protože všechny zmíněné pojmy jsou v poslední době čím dál více moderní a „trendy“, často je firmy zneužívají k propagaci svých produktů. Nedávno jsme vás na našem blogu informovali o tom, jak podobné kroky zavedl například e-shop s oblečením Zalando.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/eu-omezi-lziva-tvrzeni-o-environmentalni-zodpovednosti-firem/

+ There are no comments

Add yours