Další život pro staré oblečení, včetně knoflíků a zipů!


Recyklace jednodruhových materiálů není v dnešní době žádný problém. Komplikací ale mohou být věci, které sestávají z více různých materiálů, jako například zimní bundy. Na liberecké univerzitě ale přišli s řešením.

Technologie byla vyvinuta vědci z Technické univerzity v Liberci (TUL) a umožňuje znovu využít kompletní staré oděvy, včetně například knoflíků nebo zipů. Materiál pečlivě rozemelou, zalijí pryskyřicí a vylisují pevnou desku. Směs je případně možné lisovat i do formy. Materiál, který se takto vyrobí, může být využitý například ve stavebnictví, při výrobě nábytku nebo třeba v automobilovém průmyslu.

Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL také říká, že uplatnění lze najít prakticky všude, kde se dá pracovat s plastem. Nový materiál zvládne plně nahradit plastové součásti. Navíc se dá znovu recyklovat stejnou technologií. Knížek ještě dodává, že po roce a půl se jim podařilo celý proces dostat do takové fáze, že mohli celou technologii patentovat a udělat na ní užitný vzor. Aby fakulta mohla pokračovat ve vývoji nových aplikací textilního recyklátu, potřebuje další finanční prostředky. Ty se aktuálně snaží získat například prodejem ramínek, které jsou z inovativního materiálu vyrobená.

Celý výzkum iniciovala Diakonie Broumov, která se už třicet let zabývá pomocí lidem v nouzi a také sbírá, třídí a dále zpracovává použitý materiál. Udávají, že měsíčně vytřídí kolem 400 až 500 tun textilního materiálu. Asi třicet procent oděvů lze vrátit zpět do oběhu, půlka lze znovu využít například na čistící hadry, ale zbylá část končí ve spalovnách či na skládkách. Pro představu jsou to denně asi čtyři tuny odpadu. A komplikací jsou právě kusy oblečení, které se skládají z více materiálů, jako například již zmiňované zimní bundy. Technologie, kterou vyvinuli na TUL takové oblečení zvládne kompletně využít.

Diakonie by ráda vyráběla desky i jiným způsobem, s jinými pojivy. Takový materiál by mohl ve stavebnictví například nahradit sádrokarton nebo OSB desky. Od 1. ledna 2025 budou navíc obce povinné třídit textil, a tak se množství materiálu, který bude třeba zpracovat, výrazně zvýší.

Bohužel náklady na zpracování materiálu tímto způsobem jsou logicky vysoké. Podle Knížka mají lidé obecně pocit, že když se něco vyrábí z odpadu, je to levnější, ale pokud chceme být ekologičtí, je třeba si uvědomit, že je to spíše naopak. Univerzita, kde nyní materiál vyrábí ručně v laboratorních podmínkách, aktuálně hledá partnera, který by umožnil výrobu rozjet ve velkém.

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-liberecke-univerzity-umi-znovu-vyuzit-stare-odevy-vcetne-knofliku-a-zipu

+ There are no comments

Add yours