Inovace v zeleném světě. Co nám pomáhá k udržitelnější budoucnosti?


Žijeme ve světě, ve kterém se technologie neustále ženou vpřed. Tak rychle, že to je někdy těžké sledovat. Ulehčují nám sice život, ale také je jich opravdu velké množství a je těžké se v nich vyznat. A to platí i o takzvaně “zelených technologiích”. Ty nám nejen usnadňují život, ale také pomáhají k zdravějšímu životnímu prostředí kolem nás.

Ekologicky šetrné technologie, známé také jako čisté technologie nebo zelené technologie mohou pomoci chránit životní prostředí prostřednictvím energetické účinnosti a snižování množství škodlivého odpadu. Inovátoři v oblasti ekologických technologií využívají nejnovější poznatky vědy o životním prostředí a ekologické chemie ke snížení škodlivého dopadu lidské činnosti na Zemi.

Inovace šetrné k životnímu prostředí

Nové technologie přinášejí potřebné inovace. A inovace jsou v oblasti životního prostředí potřeba stejně tak, jako všude jinde. Ty zelené jsou stále ve své rané fázi vývoje, ale v oblastech, jako je obnovitelná energie, čištění vody a nakládání s odpady, a také v produktech každodenní spotřeby, jako je elektronika a vozidla, již můžeme vidět nemalé výsledky. Může jít o tak malé věci, jako je ruční přístroj, nebo o tak rozsáhlé technologie, jako je nová metoda filtrování skleníkových plynů z atmosféry.

Jak rozpoznat, zda se jedná o zelenou technologii? Je zde hned několik prvků, které v jednom či více případech zelená technologie splňuje:

  • zabývá se recyklací a pomáhá k lepší efektivitě ve znovuzpracování surovin,
  • snaží se snižovat obsah znečišťujících látek,
  • bojuje s emisemi skleníkových plynů,
  • pracuje s obnovitelnou energií,
  • je multifunkční,
  • vyrábí se s nízkým dopadem na životní prostředí.

Příklady dobré praxe

Jedním z prostých příkladů jsou různé internetové bazary a aplikace. Pomáhají totiž vracet do oběhu věci, které využije někdo jiný než my sami, a tím pádem nekončí zbytečně na skládce. Příkladem můžeme uvést například aplikaci Vinted, která se v Česku stala oblíbenou formou, jak poslat dál nepotřebné oblečení.

Smartphony a tablety se také dají považovat za zelenou technologii. Tyto technologie nám totiž umožňují mít u sebe pouze jedno zařízení, které slouží k několika účelům, na rozdíl od mnoha jiných. Chytré telefony slouží jako telefony, hudební přehrávače, osobní plánovače, zařízení GPS, fotoaparáty, hodinky a budíky a další. Tablety mohou sloužit jako elektronické čtečky, DVD přehrávače, herní konzole a v podstatě jakýkoli typ multimediálního zařízení. U některých lidí tablety dokonce nahrazují domácí počítače.

A tak se dostáváme k samotné digitalizaci. Vzpomeňte si na všechny věci, které nyní v drtivé většině používáme v digitální podobě místo fyzických předmětů: hudba, knihy, filmy, telefonní seznamy, fotografie, dopisy, mapy, encyklopedie a další a další. I když fyzické verze těchto věcí stále existují, v drtivé většině nyní dáváme přednost okamžité digitální verzi.

Sdílení všeho možného. Díky digitalizaci je také velice jednoduché sdílet kola nebo auta a mnoho dalších věcí, které nevyužíváme tak často, ale někdy potřeba jsou. V případě aut je skvělým bonusem fakt, že carsharingové společnosti mají ve svém vozovém parku velké množství elektroaut či hybridů, díky nimž se snižuje spotřeba fosilních paliv. Elektromobily mají ve svém vozovém parku i Pražské služby.

Elektrifikaci komunální techniky odstartoval nákup elektrických vysavačů Glutton v roce 2010. Aktuálně jich ulice brázdí pětatřicet. Elektrifikace vozového parku začala v roce 2018, kdy se v ulicích Prahy 1 poprvé objevil první ze tří elektrických zametacích strojů Bucher CityCat 220ev. Oproti modelu se spalovacím motorem je elektricky poháněná varianta pokročilejší, tišší a díky moderním technologiím navíc spotřebuje méně vody. Během směny ujede v průměru 33 kilometrů a sesbírá přes 300 kilogramů odpadků.

V technologiemi zahlceném světě je někdy těžké vidět, co všechno dobré nám technologie přinášejí, je ale potřeba se na věci dívat z té lepší stránky. A i díky technologiím se můžeme rychleji přibližovat k udržitelné budoucnosti.

+ There are no comments

Add yours