Jak skladovat zeleninu, aby nejdéle vydržela?


Plýtvání jídlem je poslední roky téma, které rezonuje ve společnosti. Mnoho iniciativ šíří osvětu o skladování potravin, které prodlouží jejich trvanlivost a zároveň ušetří vaše peníze. Sezóna pěstování zeleniny na zahradách a balkonech ťuká na dveře, a tak se podíváme na zoubek správnému skladování zeleniny, které je důležité pro zachování její čerstvosti a kvality.

Chlad prospívá trvanlivosti

 Chlad svědčí mrkvi, brokolici, paprikám, salátům, řepě, špenátu či bylinkám, proto je můžete skladovat v chladničce při teplotě kolem 4 °C. Kořenová zelenina, upřednostňuje chlad, ale i vyšší vlhkost vzduchu. Uložte ji proto do spodní části lednice. Nať můžete využít na pesto či do salátu, od zeleniny ji ale odstraňte a uchovávejte zvlášť, zbytečně by totiž zeleninu vysušovala.

Jaké zelenině chlad naopak uškodí?

Zeleninu, která nepotřebuje chlad, jako jsou rajčata, brambory, cibule, česnek a dýně, lze skladovat v temném a suchém prostředí, například ve sklepě nebo na chladném místě v kuchyni. Rajčata získají nejlepší chuť při skladování při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Jakmile rajčata dozrají, je možné prodloužit jejich trvanlivost umístěním do lednice. Brambory zase ocení tmavší a chladnější prostředí kolem 6 °C. Díky tomu nebudou předčasně klíčit nebo zelenat.

Listová zelenina ocení méně vlhkosti

Listová zelenina zůstane déle čerstvá, pokud je opláchnutá, zabalená do papírové či látkové  utěrky a vložená do uzavíratelné nádoby či sáčku. Takto skladovat můžete i hlávkový salát, mangold, kapustu či špenát.

Tip na úsporu času – Mytí a skladování listové zeleniny, jakmile si ji přinesete domů, usnadní její konzumaci.

Která zelenina naopak vlhkost ocení?

Některé druhy zeleniny, jako jsou papriky, cukety, okurky a ředkvičky, lze uchovávat ve vlhkém prostředí, například v igelitové tašce nebo v uzavíratelné nádobě.

Důležitý tip na závěr: Zelenina a ovoce nejsou při skladování zrovna kamarádi

Ujistěte se, že skladujete zeleninu odděleně od ovoce. Některé druhy ovoce mohou produkovat ethylen, který urychluje zralost a rozklad zeleniny.

Co dělat, když zeleninu nestihnete včas zpracovat?

Ať se budete snažit skladovat zeleninu sebelépe, občas zasáhne vyšší moc a zelenina vám shnije. Házet ji do směsného odpadu je ale zbytečné, protože v Pražských službách nabízíme svoz bioodpadu, navíc od roku 2022 bezplatně.

Do toho se neřadí jen zbytky ovoce a zeleniny, ale i shrabané listí, posekaná tráva nebo další zeleň odstraněná ze zahrady. Tento typ odpadu následně využijeme k získání kvalitní zeminy, čímž se podílíme na dobrém hospodaření z hlediska ochrany životního prostředí.

Kam můžu bioodpad vyhodit?

Máte zájem o svoz bioodpadu? Stačí vyplnit formulář zde vybrat velikost kompostejneru (120 nebo 240 litrů) a zvolit, zda máte zájem o sezónní či celoroční svoz.

Podrobnější informace o svozu bioodpadu najdete zde.

Zdroje:

https://www.psas.cz/svoz-bioodpadu

https://www.psas.cz/faq-70

https://zachranjidlo.cz/jak-ulozit-potraviny-aby-co-nejdele-vydrzely

https://youtu.be/n2y8X8bh1qI

https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-Food-Preparation/How-to-store-vegetables-to-keep-them-fresh.aspx

 

+ There are no comments

Add yours