Plýtvání potravinami je velké téma


A teď ruku na srdce, kolik potravin týdně vyhodíte vy? Není nejvyšší čas to změnit?

Představte si sami sebe v oddělení ovoce a zeleniny. Dlouho vybíráte ty nejkrásnější kusy bez nejmenších chyb a těch „horších“ kousků si často ani nevšimnete, maximálně, abyste se jim vyhnuli. Často také nakupujete mnohem větší množství potravin, než jste vůbec schopni zpracovat a sníst. Průměrný Čech vyhodí ročně asi 33 kilo jídla, což opravdu není málo. A plýtvá se i v obchodech a restauracích.

Mendelova univerzita v Brně provedla začala v roce 2019 s tříletým průzkumem, ze kterého vyšlo mnoho znepokojivých věcí. Úplně nejhůř jsou na tom lidé žijící na sídlištích, na osobu zde průměrně vyhodí ročně až 53,6 kilogramů potravin. Jiný průzkum, provedený Akademií věd ČR z roku 2019 zase ukazuje, že lidé si myslí, že ve skutečnosti vyhodí méně než polovinu. Pokud se ale na problematiku podíváme z globálního hlediska, vyhodí se nebo jinak znehodnotí třetina veškerého vyprodukovaného jídla. To je mimochodem množství, které by zvládlo nasytit asi tři miliardy lidí.

Například v rámci EU tak „letí do koše“ asi 143 miliard eur ročně. Pokud přepočteme tento „odpad“ na produkci skleníkových plynů, tak plýtvání způsobuje minimálně šest procent celkových emisí skleníkových plynů v Evropské unii.

Protože se jedná opravdu o alarmující čísla, tak se v poslední době naštěstí objevuje stále větší množství aktivit, které se snaží plýtvání omezit. Patří sem například „dumpster diving“, což je v podstatě vybírání kontejnerů u velkých obchodních řetězců, kde se dá mezi vyhozeným jídlem najít spoustu potravin, které se dají úplně bez problému sníst nebo dále použít. Protože je ale tato aktivita stále na hraně ilegality, objevují se i mnohem sofistikovanější způsoby, jak plýtvání omezit. Čím dál více řetězců například ke konci otevírací doby nabízí velmi výhodné „tašky“ nebo „bedýnky“, které jsou plné potravin za velmi výhodnou cenu. Tato aktivita se navíc přesouvá i do online prostředí, a tak například na portálu Rohlík.cz najdete kategorii zlevněného zboží před tím, než mu projde trvanlivost. Takto Rohlík.cz nabízí za skvělou cenu i čtyřkilové tašky ovoce a zeleniny, které nesplňují stoprocentní standard kvality.

Zároveň také spolek Zachraň jídlo rozjel zajímavý projekt Zachraň oběd, díky kterému koordinuje, aby se například nesnězené obědy v restauracích dostaly do různých charitativních organizací a nasytily tak někoho, kdo si takový oběd nemůže dovolit. A další kroky pomalu dělají i samotné obchodní řetězce, například tím, že čím dál více omezují akce typu „1+1 zdarma“. V těch lidé často nakupovali potraviny jen protože to bylo výhodné a následně je ani nezvládli spotřebovat.

Zkuste třeba i vy dát příště v obchodě šanci zelenině nebo ovoci, které na první pohled nevypadá úplně nejvábněji. Natlučenou část můžete odříznout a mít tak dobrý pocit z toho, že zakoupené jablko či hruška se díky vám alespoň nebude muset vyhodit!

Zdroj: https://cc.cz/rocne-se-vyhodi-tretina-vyprodukovaneho-jidla-proti-plytvani-pomahaji-slevy-i-umela-inteligence/

+ There are no comments

Add yours