Pořádný úklid doma. Jak na něj a kam s přebytečnými věcmi?


Existuje mnoho způsobů úklidu, ale nejlepší jsou ty, které šetří čas a námahu a zároveň se vyhýbají toxickým chemikáliím. Zde jsme pro vás připravili seznam několika jednoduchých vychytávek, které vám tento úkol usnadní. Díky nim brzy budete hledat důvody k úklidu!

Základním pravidlem úklidu je nepřidělávat si práci a začít se může už třeba u vzduchu a jeho vlhosti. Správná vlhkost vzduchu je sice důležitá, ale všeho moc škodí, proto nezapomínejte větrat a to zejména místa, kde vlhkost snadno narůstá. Přetrvávající vlhkost je totiž nepřítelem při udržování čistoty koupelen a kuchyní, protože přitahuje bakterie a plísně. Pokud se sprchové dveře nebo závěs nepoužívají, nechte je otevřené, aby mohl proudit vzduch. Při sprchování vždy pusťte ventilátor nebo otevřete okno, abyste vypustili páru. Dvířka pračky nechávejte mezi jednotlivým praním otevřená. Rozhodně ani nedávejte mokré prádlo do koše.

Využijte potenciál toho, co už máte

Myčky nádobí, které už má spousta lidí doma, toho umí mnohem víc než jen mýt nádobí. Mohou čistit kuchyňské houbičky, silikonové chňapky, svítidla, stolní doplňky, misky pro domácí mazlíčky, sítka do dřezu a další. Zkuste někdy myčku nádobí naplnit věcmi, které nechcete mýt ručně a přetvořte na chvíli vaši myčku nádobí na “myčku všehomožného”. Pak bude dalším krokemmyčku vyčistit, protože i to k jejímu používání patří a je nutné se o to čas od času postarat. K tomu se určitě nebojte využít hojnou nabídku prostředku k tomu určených anebo, pokud chcete jít přírodní cestou, využijte ocet. Nezapomeňte na při čištění na filtr.

Čištění žaluzií je tak trochu noční můra – tedy hlavně pro ty, kdo doma žaluzie mají. V tomto případě můžete zabít ale dvě mouchy jednou ranou a nejdřív vytřídít staré oblečení. Určitě najdete ponožky, které už se zkrátka nedají nosit. Ponožku si navlékněte na ruku a vzhůru k žaluziím.

Klíč k udržitelné čistotě

Pokud jste typ, který má sice rád kolem sebe čisto, ale nemůže se k úklidu během dne dokopat, uzpůsobte si váš domov tak, aby bylo uklízení snadné a dostupné. To znamená jednoduchou věc, mějte potřebné věci vždy po ruce a na správném místě. Pokud to bude navíc esteticky přípustné, o to líp. Zkuste například popřemýšlet nad tím, zda opravdu nemáte kousek místa v koupelně na malý box s houbičkou a přípravkem, který můžete použít vcukuletu na umytí umyvadla nebo vany. To samé platí o smetáčcích a vysavačích. Komu by se chtělo neustále chodit do komory plné věcí pro vysavač.

Minimalismus je základ

Tím se dostáváme k snad nejdůležitější věci. Neshromažďujte zbytečné věci. Vysavač i koště jsou potřeba, ale už to tak neplatí například o párech bot, které nenosíte nebo jsou dokonce rozbité. Zkuste si najít jednou za čas prostor a klid na třídění věcí. Nejen že vám to pomůže s úklidem, ale zároveň si vytvoříte další prostor k životu kolem sebe. Jednoduše, buďte minimalisté.

A co Reuse?

Potřebnost věcí se v čase mění. To, že jste kdysi něco používali často neznamená, že to budete používat i nyní. I pro takové případy máme řešení. Vytříděné věci odneste tam, kde budou potřeba, do Reuse pointu. Nejčastěji se jedná o dřevěné kusy nábytku a další vybavení domácností nebo bicykly, nádobí či knihy. Vracení věcí zpátky do oběhu patří spolu s předcházením vzniku odpadu a recyklací k hlavním pilířům cirkulární ekonomiky. K odpadu je třeba přistupovat jako ke zdroji. „Naši pracovníci se denně setkávají se starými věcmi, které sice trpí drobnými estetickými a funkčními vadami, nicméně při troše investovaného času a péče, by mohly dalších několik let bezproblémově sloužit. První krokem je tedy odnesení na jeden z pětice Reuse pointů na území metropole,“ říká mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Tak se šetrně zbavíte nepotřebných věcí a ještě tím někomu uděláte radost. Stejný princip minimalismu uplatňujte už při nákupech. Zkrátka, nekupujte nic, co opravdu nepotřebujete a vaše domácnost bude ihned udržitelnější.

Zdroje:

https://www.treehugger.com/simplify-home-cleaning-routine-easy-tips-5093280

https://www.treehugger.com/try-decluttering-spring-instead-cleaning-5323522

+ There are no comments

Add yours