Je ještě šance zachránit ledovce?


Vypadá to že ano! Ačkoliv zprávy poslední dobou nejsou příliš optimistické a podle nové zprávy UNESCO ledovce ve třetině oblastí na seznamu světového dědictví do roku 2050 zmizí. Pokud se ale výrazně omezí emise skleníkových plynů, ještě je podle agentury AFP zbývající dvě třetiny zachránit.

Už teď je zřejmé, že ledovce v oblastech na seznamu světového dědictví, které pokrývají zhruba 66 tisíc kilometrů čtverečních, což je zhruba deset procent všech světových ledovců, do roku 2050 zmizí. A to nezávisle na jakýchkoliv snahách omezit růst teplot.

Pokud se podaří omezit růst globálních teplot do 1,5 stupně ve srovnání s předprůmyslovou érou, pak je možné zbývající dvě třetiny ledovců ještě zachránit. Nejhorší scénář ale je, že pokud se tak nestane, pak reálně hrozí, že do roku 2100 roztaje polovina ledovců v oblastech chráněných UNESCO. Nejhorší je situace v afrických parcích a pohořích, jako je třeba Kilimandžáro. V Evropě hrozí rozpuštění ledovců v Dolomitech nebo Pyrenejích, v Americe se to zase týká ledovců v Yosemitském a Yellowstonském národním parku. Tání se ale dotýká i ledovců v Asii.

Podle UNESCO se tání ledovců zrychluje od roku 2000, což je především výsledek změny klimatu, za kterou stojí především emise skleníkových plynů. A nejde jen o ledovce jako takové, ale i o mimořádnou biodiverzitu, která na nich závisí. Odhady, které má UNESCO k dispozici, říkají, že ledovce každý rok ztratí zhruba 58 milionů tun ledu, což je společná roční spotřeba vody Francie a Španělska. Díky tomu se zvyšuje hladina moří a oceánů, a to s sebou nese neblahé dopady na vodní hospodářství. Ledovce jsou zdrojem vody pro zhruba polovinu lidstva, ať už v domácnostech, zemědělství nebo pro výrobu elektřiny.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/ledovec-tani-sklenikove-plyny-2022_2211030653_ako

+ There are no comments

Add yours