Nákladní loď poháněná větrem? Společnost Airseas testuje ekologickou vychytávku


Už jste slyšeli o obří plachtě, díky které se může plavit i klasická nákladní loď? Ne? Zdánlivě utopická představa se stala realitou. Francouzská společnost Airseas se rozhodla jednoduše vylepšit stávající nákladní lodě, aby byly ekologičtější a ke svému pohonu využily vítr, jako tomu bylo kdysi v časech plachetnic, které brázdily moře a oceány.

Vypadá to celkem jednoduše. Obrovská plachta připomínající padák se vypustí ze speciálního úložného prostoru těsně poté, co se automaticky vztyčí stožár. Díky důmyslnému softwaru se pak vše přizpůsobuje aktuálním podmínkám. Díky obří plachtě nemusí loď využívat tolik paliva, a tak se šetří životní prostředí. Zařízení nese název Seawing a „pasuje“ takřka na každou nákladní loď. Instalace není nijak složitá.

Podle agentury Reuters, která cituje studii Mezinárodní námořní organizace spadající pod OSN z roku 2018, je lodní přeprava zodpovědná za 2,89 procenta globálních emisí skleníkových plynů. Rok od roku se sice zlepšuje efektivita paliv, ale zároveň stále přibývá lodí a přepravovaného zboží. Mezinárodní námořní organizace chce do roku 2050 snížit emise skleníkových plynů z lodí o polovinu oproti hodnotám z roku 2008. A právě proto se hledají nové cesty, jak toho docílit. A přispět k tomu chce i společnost Airseas, kterou v roce 2016 založili bývalí inženýři výrobce letadel Airbus. Podle odhadů firmy dokáže Seawing náklady na lodní palivo i emise snížit minimálně o pětinu. Testování už začalo, zkouší ho využít například loď, která pro Airbus dopravuje součásti pro letadla mezi Francií a USA.

Mohlo by se zdát, že rozumnější je přejít spíš na uhlíkově neutrální řešení, což jsou třeba lodě s elektrickým pohonem nebo plachetnice. Co ale s těmi současnými kolosy, které brázdí vlny moří a oceánů naložené barevnými kontejnery se všemožným artiklem? Jejich odstavení by bylo další ránou životnímu prostředí, protože by s sebou neslo řadu dalších problémů. Proto je nabídka Airseas tak zajímavá a určitě o ní ještě uslyšíme.

Zdroje:

https://cc.cz/ani-vitr-ani-ropa-francouzska-firma-vytvorila-obri-plachtu-ktera-vyrazne-snizi-emise-nakladnich-lodi/

https://www.reuters.com/article/us-shipping-environment-imo/shippings-share-of-global-carbon-emissions-increases-idUSKCN2502AY

+ There are no comments

Add yours