Odpad jako luxusní materiál


Název studia Novavita byste si měli zapamatovat. Díky inovativnímu přístupu k odpadu už se o něj totiž zajímají světové firmy jako Nike, Starbucks nebo COS.

Ivana Linderová a Dagmar Zvoníčková Fredholm jsou architektky, designérky a také kamarádky. A Novavita je důsledkem jejich vlastní v práce. Do svých projektů chtěly čím dál častěji využívat udržitelné materiály, jenže málokteré splňovaly jejich představy a potřeby. Proto se rozhodly pro výrobu materiálů, které napodobují přírodní kámen a jsou spíše v zemitých a tlumených barvách. A po ročním fungování zaujaly i na letošním Designbloku.

Jejich myšlenka je jednoduchá. Vezmou odpad, který dotyčná firma produkuje, z něj vytvoří nový materiál a ten v ideálním případě zase vrátí do jejich projektu. Krásnou demonstrací je například spolupráce se Starbucks. Z kávové sedliny vytvořily obklady, které připomínají onyxovou strukturu. Ty byly právě představeny na Designbloku. Na první pohled jde těžko poznat, že se jedná o recyklovaný plast.

Spolupráce může vypadat různě. Ne vždy se jedná o stoprocentně recyklovaný odpad. Ve spolupráci s kosmetickou firmou tak například právě vyrábí třpytivý beton, do kterého zpracovaly různé starší oční stíny a pudry.

Ne vždy se ale úplně daří. Například od tenisové organizace Novavita získala staré míčky a struny raket. Bohužel z nich ale zatím nedokážou vytvořit materiál, který by využily.

Obě zakladatelky dlouhodobě působí ve Velké Británii, kde před šesti lety založily studio Identity Designers. Jeho pobočku najdete i v Brně a jeho projekty po celém světě, například ve Velké Británii, Dánsku, USA, Vietnamu nebo u nás. I díky této zkušenosti byl samozřejmě vstup značky Novavita na trh o něco snazší. V září ji například představily i na London Design Week. A právě tam získala je oslovil další velmi zajímavý klient.

Módní značka COS by do budoucna ráda radikálně obměnila své prodejny a využila v nich co nejvíce udržitelné materiály. Ivana Linderová popisuje, že aktuálně jednají o vývoji unikátního materiálu, který by byl vytvořen ze starých prvků interiéru, například manekýn. Rozjetých spoluprací ale mají mnohem více. Pro firmu Nike například vzorkují nový materiál, vytvořený z krabicového odpadu.

A ačkoliv je velký zájem o značku i spolupráce, obě architekty přiznávají i překážky. Asi největší výzvou jsou podle nich certifikace. Získat certifikaci pro materiály vyrobené z odpadu není jen tak. Je totiž třeba zaručit, že vstupní surovina bude vždy stejná, a to není tak jednoduché. Ani tato výzva je však nezastaví, naopak. Aktuálně rozjednávají případnou spolupráci s univerzitou VUT na vývoji a certifikaci materiálů, které by se daly využívat jako fasádní systémy.

Dagmar Zvoníčková zní odhohlaně. „Velké architektonické kanceláře nám říkají, že jakmile na to budeme mít razítko, hned to využijou. Tak to musíme zvládnout.“

Zdroj: https://forbes.cz/odpadu-davaji-novy-zivot-s-nadechem-luxusu-slysi-na-to-i-starbucks-ci-nike/

+ There are no comments

Add yours