Česká firma přišla s využitím kávového lógru


O oblíbenosti kávy mezi lidmi není nejmenších pochyb. Jenže bohužel s množstvím vypité kávy stoupá i množství kávové sedliny neboli lógru, která je vlastně odpadem a pak končí ve většině případů na skládkách.

A to pořád není všechno. Při rozkladu totiž kávová sedlina uvolňuje skleníkové plyny. A právě proti tomu všemu by měl bojovat projekt reKáva, který založila Jana Šrámková. Před čtyřmi lety ji ještě v bývalé práci napadla myšlenka, že ačkoliv většina lidí svědomitě třídí, lógrem se vlastně nikdo nezaobírá a vesele se vyhazuje do směsného odpadu.

Ještě si to pojďme ukázat na konkrétních číslech. V České republice vyprodukujeme ročně zhruba 80 tisíc tun kávové sedliny. To vychází asi 3,5 kila na průměrného Čecha. Běžná kavárna tak vytvoří asi 1,5 tun sedliny. To už je opravdu velké množství, se kterým je dobré něco dělat. A Jana Šrámková opravdu něco dělat chtěla.

Služeb reKávy můžete využívat jako firma či jako jednotlivec. V případě, že jste prvně jmenovaný, dostane velké koše s čipem, který snímá množství umístěného lógru. Plná nádoba pak sama vyšle zprávu kurýrovi, který pro ni přijede na cargo elektrokole, načte QR kód, vymění nádobu a samotný lógr odváží. Nejčastěji do komunitních zahrad, kde se kávová sedlina přidává do kompostu. Jedno takové cargo kolo uveze až 200 gramů lógru.

Pro jednotlivce zase funguje tzv. „growkit“, což je nádoba z recyklovaného plastu, ve které si pomocí kávové sedliny můžete vypěstovat jlívu ústřičnou. Díky minerálním látkám, které obsahuje, se v ní některým druhům hub skvěle daří. Než taková hlíva vyroste, trvá to zhruba šest týdnů, během kterých zákazník dostává i newsletter s různými radami. Projekt navíc díky hlívě nekončí jen u kávy.

Posunout dál ho má právě i samotná hlíva. Tým se aktuálně zabývá zužitkováním jejích zbytků. Jednou z myšlenek, se kterou pracují je zužitkování mycelia, které právě po pěstování hub zůstává. Než aby se jen znovu poslalo na kompost, lze ho využít třeba jako potravu pro cvrčky, kteří jsou čím dál častěji používaní jako náhrada masa a zdroj bílkovin ve stravě. Hlíva by se tak mohla pěstovat ve velkém, třeba v lodních kontejnerech. A tím nápady Jany Šrámkové pořád nekončí, z hlívy by se dalo vyrábět v budoucnu například pivo, takže o zábavu bude mít tým reKáva jistě postaráno.

Využívat kávovou sedlinu se snaží i jiné firmy, například IKEA. Ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka používá lógr k výrobě sušenek. Česká firma Hydal Coffee zase z lógru vyrábí mýdla, peelingy nebo krémy na ruce. Designerka Eva Klabalová získává sedlinu z lokálních kaváren a vyrábí z ní podrážky k botám vlastní značky Kave. A to jsou jen tuzemské příklady, i v zahraničí existuje spousta firem, kterým nakládání s lógrem není lhostejné a snaží se ho co nejlépe využít. Snad se jejich řady do budoucna budou rozšiřovat.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/jak-zuzitkovat-logr-z-kavy-s-napadem-prisla-ceska-firma-rekava/

+ There are no comments

Add yours