Houby jako materiál budoucnosti?


Pokud také používáte v často v negativním slova smyslu obrat, že je něco „na houby“, možná ho budete muset v budoucnu přehodnotit. Na houby, a hlavně z hub teď totiž může být tolik skvělých věcí a produktů, které jsou navíc ekologické a udržitelné!

Mluvíme konkrétně o myceliu neboli podhoubí. To je tvořeno vzájemně propletenými jemnými vlákny, která nyní nachází spoustu využití. Pojďme se společně podívat, jak s tímto „materiálem budoucnosti“ nakládají různé firmy všude po světě.

Londýnská stavební firma Biohm například z hub vyrábí izolační panely, které lze skvěle využít místo běžných plastových. Myceliové izolační panely mají navíc skvělé izolační i akustické vlastnosti. Při hluku 1000 Hz, což odpovídá ruchu typické silniční dopravy, zvládnou absorbovat více než 75 %.

Firma to bere jako velkou globální výzvu, neboť si uvědomuje, že právě stavebnictví má velký dopad na naši planetu především díky množství produkovaného odpadu a používaným materiálům. Výroba panelů je navíc velmi rychlá. Když mycelium vyroste, což trvá pár týdnů, firma ho sklidí, usuší a stlačí do samotných panelů. Ty mají navíc další skvělé vlastnosti, jako to, že jdou rozložit na krmivo či kompostovat. To vše díky tomu, že jsou stoprocentně přírodní a pH neutrální.

V americkém San Franciscu zase společnost MycoWorks z podhoubí vyrábí speciální imitaci kůže zvanou Reishi, Ta je tvořena třemi organickými materiály, kromě mycelia se jedná ještě o piliny a vodu. Z tohoto materiálu, který udržuje velmi nízké emise uhlíku, se vyrábí například kabelky, peněženky či klobouky. Je to první koženka, která nemá jako hlavní složku plast. MycoWorks také aktuálně spolupracují se společností General Motors a zkoumají, jak by se mohlo mycelium a materiály z něj využít v interiérech automobilů.

V Německu na to jdou zase úplně odjinud. Mycelium totiž berou díky vysokému obsahu proteinů jako vhodnou alternativu k masu. Firma Bosque Foods ho pěstuje ve speciálních fermentačních nádobách. Oproti alternativám ze sóji či hrachu má navíc tato varianta výhodu, že je prakticky bez chuti. Silná chuť sóji nebo hrachu totiž často některým lidem vadí. Houbové mycelium tak může sloužit jako základ, který se doplní nějakou chutí podle potřeby. Zatímco Bosque Foods jsou stále ve fázi vývoje, v USA už si hamburgery z podhoubí můžete běžně koupit. Dobrou zprávou je, že povolení pro mycelium na začátku tohoto roku udělila i Evropská unie.

A ani Česká republika nezůstává pozadu. Firma Myco z moravského Kyjova pracuje na myceliové alternativě k pěnovému polystyrenu. Ten se využívá jako obal a ochrana pro jiné výrobky, a to v opravdu velkém množství. U materiálu z podhoubí je zásadní, že se velmi snadno rozkládá. To je velmi žádoucí i vzhledem k tomu, že obaly výrobků jsou zpravidla jen na jedno použití. Obalu z mycelia trvá šest až osm týdnů, než se v kompostu rozloží. Lze je samozřejmě likvidovat i na skládce či ve spalovně, kde je benefitem to, že se do vzduchu neuvolní žádné škodlivé látky.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/obal-kabelka-i-maso-co-vsechno-se-da-vyrobit-z-hub/ 

+ There are no comments

Add yours