Naděje pro amazonský prales!


Brazílie hlásí dobré zprávy. Od začátku roku byl totiž zaznamenán pokles odlesňování amazonského pralesa.

V období od ledna do července totiž ve srovnání v loňským rokem zničená plocha snížila o více než 42 procent. Brazilský národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) uvádí, že plocha poničeného amazonského pralesa byla v červenci tohoto roku zhruba pět set kilometrů čtverečních, což je zhruba jako území celé Prahy. Není to málo, ale je třeba vzít v potaz, že před rokem v červenci to bylo třikrát tolik – 1487 kilometrů čtverečních. Tento vývoj je navíc považován za velmi důležitý, protože červenec je suchý měsíc.

Nezanedbatelný podíl na této situaci má jistě i nově zvolený levicový prezident Lula da Silva. Ochrana pralesů byla totiž jedna z priorit všech cílů, které si při vstupu do svého úřadu vytyčil. Naopak jeho předchůdce Bolsonaro byl dlouhodobě ekology kritizován, že ničení amazonských deštných pralesů umožňuje. Ministryně životního prostředí navíc uvádí, že byly posíleny policejní hlídky, což také přispívá ke zlepšení situace.

Ekologové nicméně tvrdí, že tak jako tak vede k úplnému zastavení odlesňování povede ještě dlouhá cesta. Cílem je, aby do roku 2030 bylo odlesňování sníženo na nulu, a to bude vyžadovat ještě více strukturálních opatření, jak uvádí šéfka brazilské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Marina Napolitanová. Začátkem srpna o budoucnosti pralesa proběhl ve městě Belém i několikadenní summit. Je dobře, že osud pralesa není politikům ani společnosti lhostejný.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3605270-odlesnovani-amazonie-od-zacatku-roku-vyrazne-zpomalilo

+ There are no comments

Add yours