Nová nerozlučná dvojka v obchodech


Dokud nás smrt nebo přesněji recyklace nerozdělí, to by mohlo být nové heslo PET lahví. Společnost Coca-Cola na českém trhu jako první začala přidělávat víčka napevno k lahvím. Nebude v tom ale sama, od příštího roku ji budou muset následovat všichni nápojáři v rámci Evropské unie.

Důvodem je především zefektivnění celého procesu recyklace. Nařízení Evropské unie sice vejde v platnost až v červenci příštího roku, ale nápojářská firma Coca-Cola se rozhodla tento krok učinit s ročním předstihem. Tato nová povinnost by měla zaručit, že všechny části nápojových obalů se udrží pohromadě i po jejich konzumaci. Jejich sběr i následná recyklace tak budou mnohem jednodušší. Dojde i ke snížení odpadu a zefektivnění celého procesu. Podle průzkumů, které si Coca-Cola nechala udělat, se u nás v třídících linkách objevuje zhruba třináct procent PET lahví bez uzávěrů. Ty jsou ale z materiálů, které lze následně zase využít.

Celý princip recyklace je poměrně jednoduchý. Láhve s připevněným víčkem projdou speciálním procesem, kdy v prvních fázích jsou nadrceny a proprány společně, aby se zbavily nečistot a následně se na základě hustoty oddělí vločky z PET lahví a vločky z víček, které jsou vyrobeny z HDPE. Tento vysokohustotní polyethylen je vedlejším produktem recyklace. Dá se z něj vyrábět celá řada produktů, například kýble, kolíky, vodovodní trubky, rozvody plynu a další.

Například v Německu se PET lahve takto prodávají už delší dobu a reakce jsou, jako u všeho, různorodé. Mnozí samozřejmě oceňují tento ekologický krok vpřed, najdou se ale i tací, kteří s ním úplně nesouzní. Odpůrci tvrdí, že víčko při pití může škrábat do rtů či tváře a pokud chceme z láhve nápoj nalít do sklenice, tak v ten moment víčko padá do proudu tekutiny a ta je všude možně okolo, jen ne v připravené sklenici. Vše je ale o zvyku, stačí jen získat trochu cviku. S připevněním víček k láhvi končí i jejich sbírání na charitativní účely, které se jednu domu těšilo velké oblibě. Postupem času ale víme, že nebylo ani příliš efektivní a hlavně ekologické.

Mluví se ale i o výhodách, připevněné víčko by mohlo usnadnit konzumaci osobám s hendikepem či například řidičům. A co je nejdůležitější, významně se sníží množství víček pohozených v přírodě, kde jich velké množství končilo. Snad si to brzy uvědomí i všichni, kteří aktuálně tento krok EU kritizují.

Zdroj: https://cc.cz/lahev-a-vicko-uz-nic-nerozdeli-coca-cola-i-v-cesku-zavadi-neodnimatelne-uzavery-na-vsech-napojich/

+ There are no comments

Add yours