Preferujete kávu dobrou nebo spíše ekologickou?


Možná vám tato otázka nepřipadá vůbec na místě, ale přemýšleli jste někdy o tom, že byste si opravdu vaši kávu dopřávali i na základě jiných parametrů, než je její chuť? Vědci z kanadské univerzity v Quebecu se ve své studii zabývali uhlíkovou stopou přípravy kávy a dospěli k zajímavým výsledkům.

Ve studii, která byla zveřejněna v časopise The Conversation, se vědci zabývali čtyřmi druhy kávy a celým procesem jejich vzniku a výroby. Vybrali si klasickou filtrovanou kávu, velmi populární kávu v kapslích, kávu připravenou ve french pressu a nakonec kávu instantní. Zohledněn byl celý proces, pěkně od prvního zrníčka až po následné množství odpadu, které končí na skládce.

A dospěli rozhodně k zajímavým výsledkům. Nejvíce oxidu uhličitého vyprodukuje možná překvapivě tradiční filtrovaná káva. Má to hned několik důvodů. Jednak obecně větší množství kávy, které je potřeba na přípravu jednoho šálku, ale také třeba větší množství energie pro ohřev vody a udržení správné teploty kávy.

V pořadí druhá skončila káva připravená pomocí french pressu. Důvody jsou podobné jako u „filtru“. Je to opět množství kávy, které se při přípravě spotřebuje. A právě třeba kávové kapsle se tímto problémem zabývají a množství použité kávy lépe kontrolují a zamezují tak plýtvání a přílišné spotřebě.

Nejlépe tak, bohužel pro všechny milovníky opravdu dobré kávy, vychází káva instantní. Tato nejekologičtější varianta spotřebuje málo samotné kávy i energie. Je to dáno i tím, že rychlovarné konvice obecně spotřebují méně energie než klasické kávovary.

Podle autorů a spoluautorů studie ale není třeba se hned vzdávat oblíbeného nápoje v té nejlepší a nejpreferovanější kvalitě. I malými kroky lze snížit dopady konzumace. Základem je nepít kávu například tak často, dbát u přípravy na potřebné množství vody a u kapslí vybírat ty, které lze recyklovat nebo opakovaně použít.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/uhlikova-stopa-filtrovana-kava_2301211133_cen

+ There are no comments

Add yours