Obrovská síť v boji proti odpadkům v oceánu


Víte, jak velká je Francie? A víte, jak velká je třikrát? Plus si jí představte tvořenou osmdesáti tisíci tunami odpadu. Přesně takhle nějak vypadá Velká tichomořská odpadková skvrna, jedno z nejznečištěnějších míst naší planety. Naštěstí je tu nizozemský startup The Ocean Cleanup.

Ten se snaží toto „peklo na Zemi“ čistit pomocí obrovských sítí. A nyní stojí před svou největší misí. Aktivitám této partě nadšenců do ekologie zpočátku nikdo nevěřil. Boyan Slat, tehdy devatenáctiletý student, musel přesvědčit veřejnost i investory, aby jeho nápadu začali věřit. Přisel s detailním plánem, jak efektivně čistit oceány, především pak ten Tichý, ze kterého lze podle něj odstranit až 90 % všech odpadků.

To vše pomocí masivní plovoucí bariéry, zapřažené za lodí, která odpad z hladiny sbírá. Představte si jí jednoduše jako síťku, kterou vybíráte smetí z hladiny vašeho bazénu, jen mnohem, mnohem větší. V průběhu let vznikaly různé obrovské konstrukce z trubek a sítí, ve kterých se vlivem tahu lodi, vln a poryvů větru odpad hromadil. Ne vždy byly dokonalé, zpočátku se stávalo, že odpad unikal ven, nicméně v roce 2019 byla uvedena do provozu taková síť, která se ukázala jako velmi funkční. Byla schopná z moře vytáhnout tuny odpadu, ze kterých se navíc následně udělaly nové produkty.

V loňském roce se navíc ekologům podařilo dosáhnout dalšího milníku, když prostřednictvím asi 800 metrů dlouhého systému vytáhli na břeh novou várku odpadků. Byla to obrovská motivace pro The Ocean Cleanup, kteří si tak stanovili za cíl vysázet do oblasti Velké tichomořské odpadkové skvrny alespoň deset takových bariér v průběhu dalších deseti let. Zároveň neustále vylepšují svou technologii, aby byla maximálně efektivní.

Nová speciální podmořská síť s označením Systém 003, protože se jedná o třetí verzi této technologie bude mnohem větší. Její délka bude těžko uvěřitelných 2500 metrů. V zadní části bude navíc vybavena speciální sběrnou komorou, kam se bude odpad odvádět pomocí čtyři metry hlubokých speciálních suknic. Poté bude umístěn na podpůrná plavidla. Ta odvezou várku odpadu zpátky na břeh. Tato novinka by v případě úspěchu mohla znamenat velký průlom v aktivitách The Ocean Cleanup.

Prognózy jsou příznivé.  Nizozemský startup předpokládá, že deset takových bariér by stačilo na vybrání veškerého objemu odpadků ve Velké tichomořské odpadkové skvrně, což je těžko uvěřitelných 80 až 100 tisíc tun. Výsledek ale ukážou až roky, podle aktuálních plánů, které jsou mimochodem velmi ambiciózní, by měla být v roce 2040 celá oblast vyčištěna.

I tak je určitě dobré aktivitám The Ocean Cleanup fandit. Mimo jiné i proto, že se nespecializují jen na oceány, ale provozují také například speciální katamarán The Interceptor, který sbírá odpad ze znečištěných řek a zamezuje tak, aby se dostal do moře.

Zdroj: https://cc.cz/nejdulezitejsi-etapa-cisteni-oceanu-nizozemsky-startup-nasadi-do-pacifiku-obrovskou-sit-na-odpadky/ 

+ There are no comments

Add yours