Cirkulární sušenky jako skvělý příklad pro každého z nás!


Co spojuje šedozelené pivovarské mláto, nahnědlou ovocnou dužinu, která zbude po odšťavnění a kávovou sedlinu? Asi by vás to nenapadlo, ale jsou to sušenky! Biopekárna Zemanka ve spolupráci se značkou UGO přišla s inovativním způsobem využití zbytkového odpadu, tak aby na konci výrobního řetězce ideálně nezůstal žádný odpad.

Cílem cirkulární ekonomiky je především zamezení plýtvání tím, že se naučíme využívat naše ubývající přírodní zdroje na maximum. Je proto třeba hledat cesty, jak zbytkovému a nepotřebnému materiálu najít další využití. Biopekárna Zemanka je tak skvělým příkladem, toho, že kdo chce, ten hledá způsob. Vylisovaná šťáva tak nemusí nutně být koncovým produktem z ovoce. Díky důmyslnému zpracování zbytkové dužiny si lze pochutnat na skvělých sušenkách.

„Dužinky jsou prvním společným projektem UGO a Zemanky, ale už našim druhým projektem cirkulárního pečení. Mám obrovskou radost, že takovéto unikátní a inovativní projekty nyní v Česku vznikají a naše rodinná biopekárna je pomáhá tvořit,” říká Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka.

Ačkoliv se jedná o zbytkovou surovinu, není nutně nejlevnější, naopak. Potravinářský průmysl podléhá přísným hygienickým nárokům, které je třeba dodržovat. Pak připočtěte náklady na kontrolu, logistiku a uskladnění a víte, že nijak zvlášť neušetříte. O to tady ale nutně nejde. Cílem je především zamezovat dalšímu plýtvání, ke kterému je v potravinářství velmi snadná cesta.

V současné době firma chystá uvedení produktu do regálů v hypermarketech. Každý z nás tak bude moci ochutnat sušenky, které za sebou mají nejen zajímavý příběh, ale i poměrně dlouhou cestu, během které opravdu nic nepřišlo nazmar! A takovým nápadům my velice fandíme.

„UGO má odpovědný přístup k člověku i přírodě ve svém DNA. Dužinky jsou pro nás dalším střípkem v celé mozaice udržitelné strategie, ve které se zaměřujeme nejen na kvalitu surovin, spolupráci s lokálními farmáři, obaly, ale právě i na minimalizaci odpadu,“ dodává Marek Farník, zakladatel značky UGO.

Zdroje:

https://eshop.biopekarnazemanka.cz/kategorie/cirkularni-/

https://cc.cz/cirkularni-jidlo-se-veze-na-rostouci-vlne-zajmu-susenky-ze-zbytku-nyni-zamirily-do-velkych-obchodu/

https://zajimej.se/duzink

+ There are no comments

Add yours