Elektromobily. Co jsou zač a proč jsou lepší alternativou pro životní prostředí?


Téma elektromobilů v dnešní době vzbuzuje vášnivé debaty zastánců i odpůrců. Jedni věří, že jsou cestou k zelenější budoucnosti, jiní zas tomu, že jsou pouze nákladnější alternativou bez potřebné efektivity. Není tedy divu, že vzniklo hned několik mýtů rozšířených ve společnosti. Pojďme si proto společně rozebrat a vyvrátit ty nejčastější a zjistit, jak to s těmi elektromobily doopravdy je.

Mýtus č.1: Délka nabíjení a nedostupnost nabíjení

Elektromobil lze úplně bez problémů nabíjet doma ze standardní 230 V zásuvky. Doba nabíjení je sice zdlouhavá (přibližně 14 km za hodinu nabíjení) – proto se ale většina aut nabíjí přes noc. Existují samozřejmě ale i rychlejší metody. Například vícefázové 16 A zásuvky. Díky těm lze za jednu hodinu nabít například model Tesla S na dojezd 55 km.

Mýtus č.2: Zkáza pro automobilový průmysl

A kdo jiný by na tuto otázku měl odpovědět, než samotná automobilka. „Je pravda, že elektromobily jsou jednodušší na výrobu a obsahují výrazně méně součástek než vozy se spalovacími motory či hybridy. Jenže elektromobilita je jasně nastolenou cestou, a pokud by se jí automobilky nevydaly, v důsledku by sektor kvůli ztrátě konkurenceschopnosti zaznamenal pád, který by přinesl mnohem výraznější propouštění. Navíc díky elektromobilitě budou pracovní místa i vznikat, a to v nových a návazných oborech. Souhrnná studie organizace Transport & Environment také uvádí, že díky menší závislosti na dovozu ropy a nižším provozním nákladům elektromobilů budou mít spotřebitelé i firmy v Evropě více peněz na investice a útratu, což povede do roku 2030 ke vzniku nejméně 500 000 nových pracovních míst,” uvádí Škoda auto na svém webu.

Mýtus č.3: Nejsou ekologická

Elektromotory přeměňují 75 % chemické energie z baterií na pohon kol. Pro srovnání, spalovací motory přeměňují pouze 20 procent energie uložené v benzínu. Navíc elektromobily nevypouštějí žádné přímé škodliviny z výfuku. Někteří tvrdí, že přesto znečišťují ovzduší, přinejmenším nepřímo, prostřednictvím elektráren, které vyrábějí elektřinu potřebnou k jejich provozu. To je částečně pravda. Je ovšem důležité zohlednit, odkud elektřina pochází. Zda z tepelných elektráren (nejméně ekologická varianta) či ze solárních panelů či větrných a vodních elektráren.

Mýtus č.4: Malý dojezd

Elektromobily mají dostatečný dojezd na to, aby pokryly každodenní cesty typické domácnosti, což je v průměru přibližně 80 km denně. Většina domácností (zhruba 85 %) urazí za běžný den méně než 160 km. Většina  elektromobilů však ujede na plně nabitou baterii více než 320 km. Navíc je v tomto ohledu vidět dlouhodobý trend, kdy se doba výdrže baterie u novějších vozů neustále prodlužuje.

Elektromobily jsou zkrátka cesta, kterou se vydává stále více automobilek i zákazníků. Elektrovozy mají ve svém vozovém parku i Pražské služby. V roce 2018 uvedli do provozu nové elektrické zametací vozy a od roku 2008 používají taktéž ekologičtější CNG vozy pro svoz odpadu. Elektromobily nejsou sice bezemisí, ale emise, které (nepřímo)  vypouštějí do ovzduší jsou v porovnání s auty se spalovacími motory mnohonásobně nižší.

Zdroje:

https://www.myev.com/research/ev-101/10-common-electric-car-myths-busted

https://www.epa.gov/greenvehicles/electric-vehicle-myths#Myth2

https://www.skoda-storyboard.com/cs/skoda-svet-cs/inovace-a-technologie/8-nejvetsich-mytu-o-elektromobilite/

+ There are no comments

Add yours