Účastníci konference OBALKO se shodli na tom, že obaly by neměly být pouze funkční, ale i šetrné k přírodě


Na konci ledna se konal osmý ročník českého a slovenského obalového kongresu OBALKO, který pořádá skupina Atoz Packaging. Více než 40 řečníků na akci debatovalo o tom, jak je obal pro produkt důležitý a jaké parametry by měl v dnešní době splňovat.

Všichni přítomní se shodli na tom, že dnešní obaly by neměly být pouze funkční, ale i šetrné k přírodě. Podle Pavla Komůrka, koordinátora inovace a udržitelnosti obalů Orkla Foods, se ale tyto dvě vlastnosti musí nutně doplňovat. „Nemá smysl mít recyklovatelný obal, který nemá své funkce. Není dobré měnit obal za každou cenu,“ řekl během konference.

Své poznatky na konferenci představil také Jaroslav Vodáček, který v Tescu vede tým starající se o obaly vlastních značek. Vodáček kladl důraz na to, že i malá změna může mít velký pozitivní efekt. To následně demonstroval na příkladu, kdy se Tescu díky změně obalu u šunky podařilo ušetřit 1,7 tun papíru. Následně poskytl i radu, jak řetězce mohou zpracovávat svůj vlastní odpad. „Využíváme i odpad z vlastních provozů, kdy z plastového odpadu vyrábíme pytle na odpadky,“ popisoval Vodáček cirkulární ekonomiku v praxi.

„Každý kilogram obalové hmoty, který nebude uveden na trh, je jedině dobře,” řekl Martin Krystián ze společnosti Olma. Olma se již dlouhodobě u svých obalů snaží redukovat náročnost na oxidu uhličitém. Již v roce 2011 přišla s prvním obalem K3, který kombinoval plast s recyklovaným papírem, a minulý rok v něm nabízela devět svých produktů. Loni rovněž Olma poprvé využila recyklovaný PET – a to na biomléku.

Dalším zajímavým podnětem bylo využívání vratných obalů, v nichž Rohlík nabízí určité potraviny a drogerii. Tento online supermarket se zároveň snaží množství obalů co nejvíce redukovat – a to hlavně u ovoce a zeleniny. „Shelf-ready packaging neboli sekundární packaging u nás ve skladu nehraje žádnou roli. Nepotřebujeme, aby zboží vypadalo načančaně,” řekl Olin Novák, Chief Commercial Office Rohlíku.

Podle Petra Baudyše z Penny Marketu se ale nesmí zapomínat na to, že obal prodává. „Nejsme odborníci na obaly a materiály, spíše na zákazníky a když zákazník nepůjde k nám, půjde jinam”, řekl Baudyš, který je vedoucím oddělení kvality. Ne vždy je to prý bez obalů jednoduché. To Baudyš ukázal na příkladu, kdy Penny zkoušelo prodávat okurky bez obalů, ale za týden s tím museli přestat, neboť se kazily a vysychaly – a lidem se to samozřejmě nelíbilo.

Martin Dulava z kreativní agentury LineArt následně všem zúčastněným poradil, jak zákazníkům udržitelné obaly správně prodávat. Podle něj je nutné lidem dávat konkrétní případy. „V případě, že firma vyrábí cca 20 milionů obalů ročně, tak se dá díky tomu, že se zmenší papírový obal o pár milimetrů ušetřit 2 ha lesa a přes 2 miliony korun ročně. Když to takhle dokážete zákazníkům prodat, tak oni si ten produkt zamilují,” vysvětloval Dulava.

Zdroje:

https://obalko.cz/o-kongres/

https://www.mediaguru.cz/clanky/2021/01/obalko-obal-by-mel-byt-recyklovatelny-anebo-nejlepe-zadny/

+ There are no comments

Add yours