Jak mohou vánoční stromky sloužit i po Vánocích?


Více než 300 tisíc vánočních stromků seberou každoročně naši kolegové z pražských ulic. Jejich svoz většinou probíhá až do konce února, přičemž nejvíce se jich na ulicích sejde tradičně druhý lednový týden. Většina českých domácností totiž ctí tradici odstrojování stromků na Tři krále, tedy 6. ledna. A i když už stromek nedělá radost doma, sloužit může rozhodně i dál. Především pak zvířatům a přírodě.

Odložením u kontejneru cesta vánočních stromků opravdu nekončí. Většinu z nich zpracují kompostárny ve svých drtičkách. Vzniklá štěpka poslouží při výrobě kompostu, který se pak využije při péči o městskou zeleň, aby byly na jaře a v létě ulice barevnější a příjemnější. Větve jehličnanů pak lze ještě v zimě použít jako ochranu rostlin před mrazem. Takové využití vysloužilých vánočních stromků dělá přírodě jenom dobře.

Kompostárna Úholičky

Je v tom ale háček, a to často doslova. Aby se dal stromek “zrecyklovat”, musí být opravdu důkladně odstrojený – nesmí na něm zbýt ani jediný drátek na ozdoby nebo zapomenutý zlatý řetěz.

Štěpkování a následnou kompostaci využívá pro likvidaci vysloužilých vánočních stromků většina evropských i amerických měst a běžně s nimi hnojí záhony v ulicích nebo v parcích. Případně nabízejí, aby si lidé svou trošku štěpky ze stromku odvezli zpátky domů a využili ji na svých zahrádkách.

A je tu ještě jedna další ekologická vychytávka. Živý vánoční stromek v květináči. Tímto směrem se vydali třeba ve Velké Británii, kde některé samosprávy přímo nabádají své občany, aby si pořídili jehličnany v květináči, které lze použít jako stromky vánoční a po svátcích je znovu umístit na zahradu nebo na balkon jako dekoraci.

Na záhony se zrecyklované stromky můžou dostat i jinak, a to jako popel po spálení v krbu nebo kamnech. Dřevěný popel zahrádkáři už léta znají jako výživné hnojivo, které obsahuje mimo jiné spoustu draslíku, po kterém květiny šílí. Popel zároveň odpuzuje různé škůdce. Lepší než ho jen tak vyhodit, no ne?

Kompostárna Úholičky

Pro ptáčky, ryby i žirafy

Aby to ale nebylo jen o rostlinách. Vysloužilé jedličky mohou po svátcích dost dobře sloužit i ptáčkům nebo třeba rybám. Takové sýkorky nebo sojky přes zimu obtížněji hledají potravu, neboť  hmyz je zalezlý ve škvírách ve zdi a hromadách dříví. Není tedy nic jednoduššího, než stromek po Vánocích umístit na zahradu a místo vánočních ozdob na něj pověsit třeba lůj nebo koule ze semínek, a pak už jen sledovat, jak se na zahradu slétávají ptáčci z celého okolí.

Věděli jste ale, že odstrojený stromek může dělat radost i rybám? Jak na to, vymysleli třeba v americkém Ohiu. Několik stovek stromků tu každoročně po svátcích končí v rybnících a jezerech, aby se v jejich větvích mohly ryby schovávat a aby jim sloužily i jako potrava.

Ale zpátky do Čech. Stromky, které se před Vánoci neprodaly, většinou putují do zoologických zahrad, aby si na nich pochutnali bizoni, žirafy nebo třeba i sloni. Ty odstrojené ale není radno do lesů nebo právě do zoologických zahrad odnášet, jeden jediný zapomenutý háček by zvířata dokázal pořádně potrápit.

Konečná

I přes tu spoustu možností, jak může vánoční stromek i po Vánocích sloužit a dělat radost, jsou svátky pro některé konečná. Na záhony se nedostanou stromky, které nejsou pořádně odstrojené. A taky třeba ty, které mají na větvích umělý sníh. Ten by v kompostu dobrotu rozhodně nedělal. Takové stromky putují do spalovny, kde se z nich jednoduše vyrobí teplo pro domácnosti. 

Čas od času se lidé zbavují vánočních stromků umělých – ty, stejně jako opravdové stromky, do popelnic nepatří. Vyhodit byste je měli do velkokapacitních kontejnerů ve sběrném dvoře.

Zdroje:

https://arbordayblog.org/holiday/8-sustainable-ways-to-recycle-your-christmas-tree

https://www.psas.cz/prazske-sluzby-a-ave-jsou-pripraveny-na-vanocni-a-novorocni-svoz-odpadu

http://www.lakemetroparks.com/news-updates/recycle-your-christmas-tree

https://www.countryliving.com/uk/homes-interiors/interiors/news/a1193/how-recycle-christmas-tree/

https://blog.nature.org/science/2017/12/19/five-surprising-ways-your-christmas-tree-give-back-after-holidays-recycle/

https://www.usda.gov/media/blog/2013/12/24/recycling-christmas-trees-national-forests-seasonal-tradition

https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/trees/christmas-trees/christmas-tree-disposal.htm

https://www.sandiego.gov/environmental-services/recycling/events/christmas

+ There are no comments

Add yours