The Ocean Cleanup začal čistit světové řeky od plastového odpadu


Jednou z největších přírodních katastrof, se kterou se současná věda a technika musí potýkat, je znečišťování oceánů plasty. Ty tvoří plovoucí ostrovy z igelitových pytlíků, rybářských sítí, kusů umělé hmoty a další plastových produktů, které mají v současnosti rozlohu větší než Německo a Španělsko dohromady. Jak jsme na našem blogu již několikrát zmiňovali, tak tento problém se již od roku 2013 snaží řešit nizozemský vynálezce a podnikatel Boyan Slat, který spoluzaložil start-up The Ocean Cleanup. Slat se minulý rok rozhodl zaměřit na čištění řek, neboť jeho společnost zjistila, že asi 80 % plastového odpadu putujících do světových vod pochází asi z tisícovky řek nacházejících se především v jižní a jihovýchodní Asii.

Startup k tomuto úkolu vyprojektoval plavidlo katamaránového typu The Interceptor, které dovede přes sérii běžících pásů sbírat odpad z hladiny řek a skladovat ho v kontejnerech na palubě. Zatím Interceptory nasadil na dvě nejznečištěnější řeky v Asii – Sungai Klang v malajsijském Kuala Lumpur a Cengkareng Drain v indonéské Jakartě. Poté je přesunul do Dominikánské republiky a v roce 2021 plánuje čistit řeky ve Vietnamu.

Toto speciální plavidlo se skládá ze dvou hlavních částí a jeho vývoj trval od roku 2015. První část je samotné plavidlo, na němž se nachází pás určený je sběru odpadků. Ten pracuje nepřetržitě a automaticky vyhazuje kusy plastu do vnitřních kontejnerů. Druhou částí je pak plovoucí bariéra, do které odpad vlivem pohybu říční vody pluje a následně se posouvá do úst plavidla.

„Abychom mohli doopravdy zbavit oceány od plastů, potřebujeme je nejen vyčistit, ale také předcházet tomu, aby se tam vůbec dostávaly. Kombinací naší dostupné sběrné technologie s The Interceptor pak dostáváme řešení, které pokrývá obě strany této rovnice,“ dodává k nové iniciativě Slat.

The Ocean Cleanup plánuje do pěti let pokrýt až tisíc řek po celém světě, a proto potřebuje produkci a implementaci těchto systémů urychlit. Z toho důvodu zahájil partnerství s finskou společností Konecranes, která vyrábí a servisuje jeřáby a zdvihacích zařízení. Ta bude v malajsijské továrně pro nizozemský startup vyrábět další dvě plavidla, jež půjdou do provozu v květnu tohoto roku.

„Jsem šťastný, že na konci tohoto náročného roku mohu vidět start sériové produkce Interceptorů. Je to důležitý krok k tomu, abychom mohli bojovat s plastovým znečišťováním našich oceánů. Věřím, že firma Konecranes je pro tento úkol ideální, a těšíme se, až budeme v následujících letech vyrábět řadu dalších plavidel,“ říká šéf The Ocean Cleanup Boyan Slat.

Nové Interceptory od Konecranes budou malinko upravené. Největší změnou projdou běžící pásy kontejnerů – podle dostupných specifikací mají měřit 2,5 metru, což je zhruba 1,6násobné rozšíření. Dojde také k rozšíření vnitřních kontejnerů, které pojmou více odpadu. Plavidlo se dočká i nového systému pohonu, který má nabízet vylepšené monokrystalické solární panely, a „chytřejší“ skladování energie. Úpravami prochází i samotná designová struktura, která je modulárnější a lépe uzpůsobena pro globální nasazení. 

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2428387-plastovy-kontinent-v-tichem-oceanu-uz-je-vetsi-nez-nemecko-francie-a-spanelsko

https://www.czechcrunch.cz/2019/10/the-ocean-cleanup-rozsiruje-flotilu-po-barierach-v-oceanech-vyplouva-s-plavidlem-pro-vytahovani-plastu-z-rek/

https://www.czechcrunch.cz/2020/12/the-ocean-cleanup-pokracuje-v-cisteni-rek-s-novymi-plavidly-chce-zbavit-plastoveho-odpadu-az-tisic-ricnich-toku/

+ There are no comments

Add yours