Ekologie v komunálních službách. Jaká máme ekologická komunální vozidla u nás a čím se naopak pyšní ve světě?


Číslo 141, to je počet vozů poháněných na CNG (stlačený zemní plyn), které vlastní pražská svozová a úklidová společnost Pražské služby. Ve své elektrifikaci jsme začali již v roce 2008 a nyní vlastníme vozy jako jsou e-Golf od společnosti Volkswagen, vysavače Glutton nebo zametací vozidlo od značky Bucher.

Jakými vozy se můžeme pyšnit?

Můžeme se pyšnit téměř 50 kusy komunální techniky na elektrický pohon. V minulém roce se v centru historické Prahy poprvé objevil zametací stroj poháněný bateriemi od švýcarské značky Bucher CityCat 220ev. V letošním roce se dočkal posily. Jeho elektrická verze od stejného výrobce je vybavena technologiemi, díky kterým dochází k efektivnějšímu a méně prašnému zametání, a to za použití menšího množství vody. Zametací stroj urazí průměrně 33 kilometrů a sesbírá až 320 kilogramů odpadků. Nutno podotknout, že počet kilometrů se rovná jedné celé směně.

Díky těmto technologiím umí všechny naše uklízecí elektrostroje likvidovat částice polétavého prachu v ovzduší, čímž pozitivně ovlivňují zdraví Pražanů. Poradí si i s částicemi ve velikosti pouze 2,5 mikrometrů, které představují zdravotní riziko, neboť mohou proniknout až do plicních sklípků člověka.

Největší novinkou ve výbavě Pražských služeb jsou elektrokola značky Kolos a elektromobily e-Golf. Dvě elektrokola v typické oranžové barvě se nacházejí v provozovně U Bulhara, kde je využíván i elektrický skútr. Třetí elektrokolo bude k dispozici pracovníkům provozovny na Žižkově. Kola vybavená elektromotorem pomáhají pracovníkům rychleji a efektivněji kontrolovat čistotu ulic, přeplněné odpadkové koše a kontejnery v centru metropole. Ke stejným účelům slouží i elektromobily Volkswagen. Tyto vozy částečně nahradily automobily s konvenčním pohonem. Vozy s alternativním pohonem přispívají nejen ke snížení lokálních emisí, ale také snižují náklady na provoz a údržbu. Přestože počáteční investice do elektromobilů jsou v průměru 2,5krát vyšší, provozní náklady na údržbu jsou naopak nižší, a to téměř o tři čtvrtiny. V následujících letech plánujeme rozšířit svůj vozový park o další vozidla na obsluhu košů a úklidu stanovišť separovaného odpadu.

Postupné kroky ke klimatickému závazku

Pražany sužují nejen lokálně produkované emise, ale i nadměrná hluková zátěž. Hlavní město Praha se nechává inspirovat zahraničím a hledá způsoby, jak danou zátěž co nejvíce eliminovat. Pražené budou dýchat čistější vzduch a bude se jim i lépe dýchat. Nasazení elektromobilů a elektrické komunální techniky představuje jednu z cest, jak efektivně snížit produkci lokálních emisí a hlukovou zátěž nejen na pěších zónách v samém srdci metropole. To vzhledem k počtu turistů a bohatému nočnímu životu vyžaduje téměř nepřetržitý úklid, proto nasadíme elektrické úklidové stroje právě zde,“ zmiňuje Petr Hlubuček, náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí.

Jak si ale vedeme v konkurenci ve světovém žebříčku?

Tím, že jsme schopni najednou sesbírat až 320 kilogramů odpadu, můžeme směle konkurovat okolnímu světu. Věděli jste, že největšími producenty odpadu jsou Spojené státy a Čína? V USA dosahuje produkce odpadu v přepočtu na jednoho obyvatele 809 Kg ročně. Nejméně odpadu produkuje Polsko, kde produkce dosahuje pouhých 315 Kg za rok. Česká republika se díky průměrnému vyprodukovanému ročnímu objemu odpadu na obyvatele umístila v TOP 15! Je to druhý nejnižší objem mezi státy. Avšak s recyklací odpadu jsme na tom mnohem hůře, umístili jsme se totiž jako desátá nejhorší země. Máme nové stroje a chceme zlepšovat naše hlavní město, aby se svou krásou mohly pyšnit nejen domy, ale i krásně čisté ulice.

Přeplněný kontejner ve Velké Británii

Zdroje:

https://archiv.psas.cz/index.cfm/o-spolecnosti/predstaveni-spolecnosti/tiskove-zpravy/elektricka-flotila-prazskych-sluzeb-hlasi-nove-posily/

https://www.psas.cz/elektricka-flotila-prazskych-sluzeb-hlasi-nove-posily

https://www.komunalniekologie.cz/info/nejvetsi-producenti-odpadu-na-svete-global-waste-index?fbclid=IwAR2TmPr9En9Ax4Uy5CmzbPLxWQdvP6unioqzuuR_M1MdKz3CVWiq-SClcgQ

+ There are no comments

Add yours