Galerie: Podívejte se, jak turecký umělec mění kovový šrot v impozantní sochy


Mervan Altınorak je známý turecký mozaikář, který se před pár lety rozhodl pro svou tvorbu využívat kovový šrot. Ten pak přeměňuje na okouzlující a velice realistické sochy, jimiž chce lidem ukázat, jak velký smysl má recyklace a opětovné využívání odpadu.

Altınorak žije v turecké provincii Hatay, kde se svou rodinou shromažďuje tisíce kusů šrotu. Nejčastěji sbírá součástky rozbitých osobních aut, nákladních vozidel, traktorů nebo motorek. Jeho pracovním nástrojem jsou pak nejrůznější šrouby, matice, zapalovací svíčky, písty či tlumiče. Když se na jeho sochy podíváte, tak je naprosto neuvěřitelné, že jsou vyrobeny právě z těchto součástek. 

Umělec svou prací otevřeně podporuje kampaň zaměřenou na minimalizaci odpadu, kterou v roce 2017 zahájila turecká první dáma, Emine Erdoğanová. Tato kampaň je v Turecku velmi důležitá, neboť země je dlouho považována za jednoho z největších regionálních znečišťovatelů a jejich systém nakládání s odpadem se nutně musí změnit. 

Do kampaně se postupně zapojilo mnoho veřejných agentur, institucí i jednotlivců, jako je právě Mervan Altınorak. V Turecku se mezitím začal snižovat počet skládek a země intenzivně pracuje na různých opatření v boji s odpadky. Turecko již v minulosti zavedlo například zpoplatnění igelitových tašek a teď plánuje zavést i zálohované obaly na všechny nápoje. Velkou pozornost si pak získal projekt chytrých automatů, ve kterých si lidé mohou vyměnit plastové lahve za lístek na městskou hromadnou dopravu. Více informací o tomto projektu si můžete přečíst v tomto našem starším článku.

Zdroje:

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/07/08/pictures-day-090720/mosaic-artist-mervan-altinorak-turning-scrap-metal-human-sculpture/

https://www.dailysabah.com/arts/artist-creates-scrap-metal-sculptures-to-support-turkeys-zero-waste-campaign/news

+ There are no comments

Add yours