Lístek na metro výměnou za plastové lahve aneb Jak Istanbul motivuje lidi k recyklaci


Velká města jsou známá tím, že je často trápí vysoká produkce odpadu a špatná dopravní situace, především pak kolony. Turecký Istanbul se nyní snaží oba tyto problémy řešit najednou, a to tím, že ve stanicích metra začal zřizovat speciální automaty, ve kterých mohou lidé vyměnit použité plastové lahve za jízdenku na metro. Město se tak snaží lidi motivovat jak k většímu zájmu o recyklaci, tak i k častějšímu používání městské hromadné dopravy.

Největší turecké město začalo ve stanicích metra instalovat automaty, do nichž lidé mohou vložit plastovou lahev nebo hliníkovou plechovku. Podle toho, kolik lahví či plechovek tímto způsobem odevzdají, se jim dobije kredit na takzvanou Istanbulkartu, což je turecká obdoba Lítačky. Na jeden lístek, který stojí v přepočtu deset korun, je potřeba do automatu vhodit například 28 lahví o objemu 1,5 litru. Chytré automaty následně odpad roztřídí, rozdrtí a uloží.

Projekt byl spuštěn minulý měsíc a aktuálně se v Istanbulu nachází 25 chytrých automatů. Do konce roku jich město chce nainstalovat celkem 100, a to nejen do stanic metra, ale také do škol a univerzit. Získané kredity lze kromě metra použít i v autobuse, v tramvaji nebo na veřejných záchodech. 

Turecko je po Francii a Německu třetím největším producentem odpadu v Evropě, a zároveň má ze všech zemí starého kontinentu nejhorší míru recyklace. Pouze Istanbul každý den vyprodukuje zhruba 17 tisíc tun domácího odpadu, z čehož je pouze 6 tisíc tun recyklováno. „Většina domácností automaticky nerecykluje, protože lidé nevědí, jaké přínosy to má pro životní prostředí. A ostatní jsou jednoduše líní. Tyto nové automaty obyvatele přímo vybízejí k recyklování, a současně je vzdělávají o benefitech recyklace,“ říká Elif Cengizová z projektu Zero Waste. 

Nutno dodat, že lepší hospodaření s odpadem se v posledních letech stalo v Turecku prioritou. Úřady tvrdí, že nový recyklační program zafungoval a od minulého června již zachránil 30 milionů stromů. Výrazně také vzrostla míra recyklace plastů – za minulý rok se například podařilo zrecyklovat více než polovinu všech plastových lahví.

Automaty by ale kromě neochoty recyklovat měly řešit i další palčivý problém, a tím je doprava. Istanbul, ve kterém žije zhruba 15 milionů obyvatel, se totiž potýká s extrémními dopravními zácpami – podle žebříčku TomTom se dokonce jedná o nejucpanější město na světě, kde řidiči ročně v kolonách stráví až kolem 125 hodin. Pokud tedy program zafunguje a automaty budou obyvatele dostatečně motivovat nejen k recyklaci, ale i k častějšímu využívání městské hromadné dopravy, tak tím město úspěšně zabije dvě mouchy jednou ranou. 

2 Comments

Add yours
  1. Galerie: Podívejte se, jak turecký umělec mění kovový šrot v impozantní sochy | NEPŘEKONATELNÝ BLOG

    […] Do kampaně se postupně zapojilo mnoho veřejných agentur, institucí i jednotlivců, jako je právě Mervan Altınorak. V Turecku se mezitím začal snižovat počet skládek a země intenzivně pracuje na různých opatření v boji s odpadky. Turecko již v minulosti zavedlo například zpoplatnění igelitových tašek a teď plánuje zavést i zálohované obaly na všechny nápoje. Velkou pozornost si pak získal projekt chytrých automatů, ve kterých si lidé mohou vyměnit plastové lahve za lístek na městskou hromadnou dopravu. Více informací o tomto projektu si můžete přečíst v tomto našem starším článku. […]

+ Leave a Comment