Žít ekologičtěji není tak složité, jak by se mohlo zdát


Jak být víc „eko“, aniž byste museli výrazněji měnit svůj životní styl? Je to snadnější, než si možná myslíte. Mnoho lidí tvrdí, že jeden člověk přece nemůže sám nic změnit. Že jako jednotlivec nemá žádný vliv a tím pádem vyvstává otázka, má smysl se vůbec snažit? Odpověď je jednoduchá. Nikdo z nás nezmění celý svět, ale můžeme postupně začít měnit ten svůj, aby byl více zdravější, veselejší a smysluplnější.

Ta opravdová změna musí začít zespodu, od nás – běžných lidí. Představte si tu nesmírnou sílu tisíců, desetitisíců či statisíců lidí, kteří se rozhodli, že budou postupně měnit své životní návyky. Malé kroky každý den, víc není potřeba. Svým chováním můžete inspirovat a motivovat spoustu lidí kolem vás a budete tak příkladem, který se bude šířit jako vlna dál a dál.

Když budeme společně spotřebovávat méně jednorázových produktů, plastů, vody či elektřiny a vytvářet méně odpadu, tak tím společně přispějeme k vytvoření světa, kde ochrana přírody a jejích zdrojů je samozřejmostí. Žádný krok správným směrem není moc malý. Začít můžete třeba jen tím, že při vyhledávání informací na internetu využijete webový vyhledávač www.ecosia.org, který odvádí 80 % svých příjmů z reklam na program ochrany deštných pralesů. Existuje dokonce ve formě mobilní aplikace, která je nejslavnější mezi eko aplikacemi. Stačí i tak málo, jako začít využívat jiný prohlížeč, a už se podílíte na obnově přírodních zdrojů.

Obecně lze říct, že se stále více lidí i zemí zajímá o šetrnější způsob života, který prospívá nejen jim samotným, ale také naší planetě. Velmi rozšířený životní styl je tzv. Zero Waste, anglické spojení dvou slov, které v překladu znamená „žádný odpad“.

O Zero Waste způsobu života se můžete dočíst třeba na www.zerowastecesko.cz. Jedná se o stále více vyhledávanější životní styl, který vychází z filozofie života bez odpadků. Jeho podstatou je opětovné využívání zdrojů, zamezování jejich zbytečnému plýtvání a omezování tvorby odpadu, který nejde nijak dál zpracovat recyklací či kompostováním. Zero Waste je ale mnohem více o nevytváření odpadu než o samotné recyklaci. Recyklace je jakousi náplastí na již vytvořený odpad. Žádný materiál se nedá recyklovat donekonečna, jednoho dne životnost materiálu prostě skončí. 

Proto je lepší snažit se předcházet vzniku odpadu. A to je i cílem Zero Waste. Na konci snažení, v cílové rovince, je nulový odpad. A jak začít? Tak třeba tím, že budeme více přemýšlet o věcech které si kupujeme, zda je opravdu nutně potřebujeme. Říká se, že pokud nějakou věc či kus oblečení po dobu jednoho roku nepoužijete, měli byste je poslat zase o dům dál, třeba někomu, kdo je upotřebí. Aplikace jako Vinted, Depop nebo Faceboook Marketplace vám pomohou se zbavit přebytečných věcí, které již nepotřebuje tou nejekologičtější cestou, a ještě vám umožní nakupovat zodpovědněji a levněji z druhé ruky.

Minimalizace spotřeby zároveň minimalizuje negativní následky, které má výroba věcí na životní prostředí. Pro začátek si vystačíme s 5 základními pravidly, tzv. 5 R, jež jsou: Refuse (odmítni, nepoužívej), Reduce (redukuj), Reuse (použij znovu), Rot (rozlož, kompostuj) a Recycle (vytřiď, recykluj). Znamená to, že bychom měli odmítnou tvořit odpad, snažit se ho redukovat, jak je to jen možné, nepoužívat jednorázové produkty, naučit se správně třídit a vytvářet odpad jen ten, který je kompostovatelný. Rada zní: Vyměňujte, půjčujte si, vyrobte si. Vždyť jsme národ kutilů se zlatýma ručičkama! Více o 5 R na www.bezpopelnice.cz. Myslete na to, že dnešní malá rozhodnutí budou mít jednou velké následky.

+ There are no comments

Add yours