Indická hora odpadků již brzy přeroste Tádž Mahal


Nedaleko vesnice Ghazipur, která se nachází na okraji Nového Dillí, leží největší indická skládka, na níž každý den skončí dva tisíce tun nového odpadu. Hora odpadků se tak neustále zvětšuje a pokud se něco nezmění, tak příští rok přeroste ikonický pětasedmdesátimetrový Tádž Mahal. Doufejme ale, že se tak nestane, neboť už teď skládka dělá místním lidem ze života peklo a další nárůst je tak pro ně nepřijatelný. 

Skládka byla otevřena v roce 1894 a svou kapacitu naplnila v roce 2002. Rozléhá se na ploše 11,7 hektarů a její aktuální výška číní 65 metrů. Jelikož se každým rokem zvyšuje zhruba o 10 metrů, tak lze poměrně jistě předpokládat, že tato hora odpadků bude příští rok vyšší než monumentální pomník v Ágře a pro mnohé symbol Indie, Tádž Mahal, který sahá do výšky 73 metrů.

Draví ptáci, toulaví psi, krysy a více než tisíc sběračů odpadků, z nichž většinu tvoří děti, se pravidelně brodí přes obrovskou masu odpadků, kterých tam každodenně přibývá dva tisíce tun. Skládka takovýchto rozměrů samozřejmě představuje velké bezpečnostní riziko. 

Reuters

Lidé žijící v okolí si stěžují na toxický vzduch, jenž jim způsobuje dýchací i žaludeční problémy. “Děti jsou zde velmi často nemocné. Chceme volně dýchat, ale nemůžeme. Tato hora nám ze životů udělala peklo”, řekl stanici Al-Džazíra Muhammad AslamPřímo na skládce pak sběrače, kteří se snaží v odpadkách najít cokoliv, co by se dalo prodat, ohrožují závaly a sesuvy, ale časté jsou i požáry způsobené únikem metanu.

Reuters

„Musí se to zastavit, skládka už těžce znečistila vzduch i podzemní vodu,“ uvedl pro deník Independent Chitra Mukherjee, šéf ochranářské společnosti Chinta. Pokud nedojde k nějaké zásadní změně, tak vzhledem k současné rostoucí populaci a spotřebě hrozí, že tamní situace se bude i nadále zhoršovat. Indická města každým rokem produkují 62 milionů tun odpadků a podle nejnovějších odhadů by do roku 2030 toto číslo mělo vzrůst až na 165 milionů.

Zdroje: 

https://www.independent.co.uk/environment/india-landfill-taj-mahal-rubbish-pollution-environment-ghazipur-a8943736.html

https://www.aljazeera.com/indepth/features/ghazipur-landfill-despair-delhi-deadly-rubbish-dump-180909221531390.ht

+ There are no comments

Add yours