Jak omezit plýtvání potravinami?


Taky se často ptáte sami sebe, jak v domácnosti omezit plýtvání potravinami? Nebaví vás trávit čas nakupováním jídla, které pak ve výsledku vyhodíte do koše, protože jste ho nespotřebovali nebo špatně uskladnili? Chcete s těmito nešvary přestat a změnit přístup? Pokud ano, tak pak čtěte dál.

Jak si tedy usnadnit život? Jak to udělat, aby potraviny a domácnost sloužila vám a nebylo tomu opačně? To je totiž podstatné nejen pro vaši spokojenost, ale rovněž pro úsporu času i financí.

  1. Nakupujte chytře. Nákupy si pečlivě plánujte a vždy si vytvořte nákupní seznam. Plánováním docílíte toho, že budete nakupovat pouze ty potraviny, které skutečně potřebujete a zkonzumujete.
  2. Nákupní seznam pište každý týden a vždy podle toho, kolik jídel budete během týdne doma připravovat. Půjdete na večeři do restaurace nebo k přátelům? I tyto faktory by měly ovlivnit množství nakoupeného jídla.
  3. Každý den si zapisujte, kolik potravin končí v odpadkovém koši. Společně s potravinami totiž vyhazujete i peníze, a tak alespoň zjistíte, o jakou částku díky plýtvání přicházíte.
  4. Při skladování potravin je důležitá čistota, protože jen v takovém prostředí se potravinám může dařit. Začněte používat přírodní čisticí prostředky jako je např. sůl, citron nebo ocet, který je výborné jako lapač pachů do ledničky, ale i jako dezinfekce.
  5. Soustřeďte se na případnou vodu v ledničce. Díky ní se totiž potraviny mohou začít kazit – je tedy dobré šuplíky jednou za čas projít a vytřít do sucha.
  6. Na potraviny, které budou brzy procházet, si vyhraňte speciální dózu a naučte se jí používat jako první.
  7. Udělejte si štítky a dózy pečlivě popište, aby nedocházelo k záměně potravin.
  8. Nehromaďte potraviny. Nakupujte je ve chvíli, kdy je to opravdu nutné. Tak se vám podaří docílit toho, že jídlo budete mít vždy čerstvé.
  9. Odnaučte se vyhazovat potraviny. Pokud víte, že je nespotřebujete, tak pozvěte rodinu či přátele na pohoštění nebo je darujte potřebným.
  10. Kompostujte. Kompostováním zužitkujete zbytky jídel a vytvoříte si ekologické hnojivo pro vaši zahradu.

Je důležité si uvědomit, že potraviny rozhodně nejsou samozřejmostí, a tak bychom k nim měli přistupovat. Přistupovat s úctou. Jedná se především o výživu a investici do zdraví. Je na každém z Vás, jaký přístup si zvolíte. Byť jen sebemenší změnou v přístupu úspory potravin můžete pomoci nejen Vaším peněženkám a domácnostem, ale také tím zlepšujete stránku sociální, ekologickou. To už za to přeci stojí. Jsou pro vás tato fakta dostatečně motivující ke změně nebo raději zůstanete ve svých zajetých kolejích?

+ There are no comments

Add yours