Vedení Pražských služeb darovalo plazmu


Vedení Pražských služeb navštívilo 19. června odběrové centruPlasma Placeaby společně darovalo krevní plasmu. Tato tekutina je pro moderní medicínu zcela nenahraditelná a nelze ji uměle vytvořit. Tisíce nemocných lidí je tak v současnosti odkázaných na zapojení dárců. Jak dopadl odběr od členů managementu Pražských služeb? 

Nejprve je potřeba si říci, že darovat či nedarovat plazmu je samozřejmě osobní rozhodnutí. V životě ovšem existuje jen málo cest, jak někomu můžeme zachránit život – a toto je jedna z nich. 

Jak se tedy zapojit? Administrativa není náročná. Nejprve se zaregistrujte do registru dárců. U prvního odběru je nutné předložit občanský průkaz a průkaz zdravotní pojišťovny. Dalším krokem je zjištění vašeho zdravotního stavu. Nejprve vyplníte lékařský dotazník a poté podstoupíte bezplatnou zdravotní prohlídku, při které lékař zhodnotí vaši způsobilost pro darování plazmy.

Vhodný dárce netrpí těžším chronickým onemocněním a nemá poruchu srážlivosti krve. Předpokladem je i to, že nemáte opar, chřipku a neužíváte antibiotika. Po zdravotní prohlídce následuje již samotný odběr plazmy, který nepřesáhne 60 minut. Odběr není náročný a dárci si při něm obvykle čtou, poslouchají hudbu či relaxují. Před návštěvou Plasma Place se ale nezapomeňte dostatečně najíst. Strava by ovšem neměla být tučná. V opačném případě totiž hrozí, že plazma bude obsahovat vysoké množství tukových buněk a tím se stane nepoužitelnou. Den před odběrem a v den odběru se pak doporučuje přijímat o něco více tekutin než obvykle.

A jaké je její využití? Krevní plazma se používá při velkých operacích nebo na výrobu životně důležitých léků pro pacienty trpící rakovinou, ztrátou imunity, popáleninami či infekcemi. Má tedy schopnost pacientovi navrátit zdraví či dokonce zachránit život, a to jak přímým podáním, tak při dalším zpracovávání při léčbě těžkých nemocí. 

Odběru plazmy se ale rozhodně nemusíte obávat. “Nebyl to vlastně vůbec nepříjemný zážitek. Hodně to usnadňují pracovníci Plasma Centrum. Je znát, že o dárce tady stojí a za darovanou krevní plasmu jsou tu rádi,” sdělil svoje dojmy generální ředitel Pražských služeb JUDr. Patrik Roman. 

Cíl tohoto článku je prostý. Stejně jako motivujeme k pravidelnému odběru všechny naše zaměstnance, tak bychom nyní chtěli motivovat i vás. Přidejte se mezi dárce krevní plazmy a přispějte tak k záchraně lidských životů. 

+ There are no comments

Add yours