Dejte svému bydlení svěží vítr!


Jaro přímo volá po tom, abychom svému domovu trochu odlehčili a rozloučili se s věcmi, které už nám neslouží. Jak to ale udělat, aby věci našly další využití a neskončily na skládce? Stačí využít některý z re-use pointů Pražských služeb! Jak na to vám poradíme v tomto článku.

Darujte věci, které již nepotřebujete

Re-use pointy patří k jednomu z nejnovějších projektů Hlavního města Prahy a společnosti Pražské služby, který má za cíl snížit množství odpadu a podpořit udržitelnost. Mnohokrát vytřídíme v našich domácnostech starší, ale zachovalý nábytek, nevyužité nádobí, knihy, hračky, kola, jednoduše věci, které nám již neslouží, ale u kterých si uvědomujeme, že by mohly být využity někým dalším.

Jak re-use pointy vypadají a kde je najít?

Re-use pointy jsou stanoviště, kam můžete přinést nepotřebné věci, které jsou však stále v dobrém stavu a mohou být použity dál.

V Praze aktuálně najdete 5 re-use pointů, které se nacházejí ve vybraných sběrných dvorech Pražských služeb (Sběrný dvůr Modřany – Praha 12, Kbely – Praha 19, Pod Šancemi – Praha 9 – Vysočany, Zakrytá – Praha 4 a Chvalkovická, Horní Počernice, který neprovozují Pražké služby). Kompletní seznam re-use pointů, včetně adres a otevírací doby, ale také vybraných věcí, které se v nich nacházejí, je k dispozici na tomto odkazu

Co (ne)mohu do re-use pointu donést?

V re-use pointech uvítáme věci jako sportovní náčiní, hry, hračky, kuchyňské potřeby, bytové doplňky, nové knihy a menší nábytek. Textil a elektro naopak do re-use pointů nepatří. Textil bývá často v polovině případů nepoužitelný a elektro zase nese riziko nebezpečí úrazu.

Dobře, vím kam s věcmi, které již nepotřebuji. Jak je ale efektivně vytřídit? 

Zvažte, co skutečně potřebujete: Při třídění věci se vždy zamyslete, kolikrát ročně danou věc používáte. Pokud horko těžko jednou ročně, popřemýšlejte o tom, zda by bylo vhodnější předmět darovat někomu, kdo ho potřebuje a bude využívat pravidelně.

Třiďte postupně: Zdá se vám, že třídění celého domu či bytu bude nekonečné? Začněte třídit postupně, pokoj po pokoji. Třídění si rozdělte do delšího časového horizontu, aby vás to bavilo a měli jste dobrý pocit z toho, co se vám povedlo vytřídit a jak se váš domov provzdušnil. Tímto způsobem se budete moci soustředit na jednu oblast a efektivněji ji zvládnout.

Rozdělte věci do kategorií: Pokud již víte, které věci chcete darovat nebo recyklovat, rozdělte je do kategorií podle toho, co s nimi chcete udělat. Například, rozdělte je na věci, které chcete darovat charitě, věci, které mohou být použity jako suroviny pro recyklaci a věci, které je třeba vyhodit. Tímto způsobem budete mít přehled o tom, co s jednotlivými věcmi plánujete udělat a snadněji je pak můžete zpracovat.

Zdroj:

https://arnika.org/novinky/re-use-pointy-v-praze-kde-je-najdete-a-jak-funguji

https://www.psas.cz/sberne-dvory

https://praho.nevyhazujto.cz/about-us/re-use-pointy-na-sbernych-dvorech

https://www.neighbor.com/storage-blog/how-to-get-rid-of-things/

+ There are no comments

Add yours