Jak na bezpečnější silnice v Praze?


Silnice jsou klíčovou součástí infrastruktury každého města. Bezpečná, dobře udržovaná silniční síť je nezbytností pro plynulý provoz a pohodlnou dopravu obyvatel či návštěvníků města. Jak lze ale přispět k vyšší bezpečnosti? Dnešní doba s sebou přináší mnoho inovativních technologií, které mohou být v této oblasti dobrým pomocníkem, a právě o nich bude tento článek.

Technologie Peel Jet: Zlepšení povrchu silnic bez poškození

V roce 2016 představily Pražské služby inovativní technologii Peel Jet (https://www.psas.cz/zlepseni-protismykovych-vlastnosti-povrchu-pomoci-peel-jet) využívající sílu vodního paprsku k ošetření silničních povrchů.

Jak takový stroj vypadá? Jedná se o téměř 11 metrů dlouhý a 2,5 metru široký čtyřnápravový vůz značky Mercedes Benz.

Technologie na bázi vodního paprsku o síle 2 500 bar umožňuje zlepšení smykových vlastností vozovek, a to díky okamžitému zdrsnění povrchu. Zároveň ale nedochází k žádnému poškození či zbytečným ekologickým dopadům. Celý proces se totiž obejde bez použití chemických látek. Pracovní cyklus této technologie je dokonale uzavřený, voda používaná při úpravě vozovky se vysává zpět do zásobníku, tudíž se nedostává volně do přírody. Vše navíc probíhá bezprašně a stroj za sebou zanechává pouze vlhkou stopu. Zlepšení smykových vlastností není ale jedinou možností, na kterou lze tuto inovaci využít. Velmi efektivně funguje i při odstraňování dopravního značení na vozovce nebo k hloubkovému čištění.

Inteligentní světelná signalizace a chytré křižovatky

Chytré řízení provozu spočívá v tom, že jsou světelné signalizace či křižovatky vybaveny senzory a kamerami, které doplňuje pokročilé softwarové řízení. Díky tomu dokáží tyto systémy dynamicky reagovat na aktuální dopravní situaci. Detekují případnou možnost dopravní zácpy, snímají pohyb chodců a analyzují změny v dopravním proudu. Tato reaktivita umožňuje optimalizovat časování světelné signalizace i usměrňování provozu tak, aby byl co nejplynulejší, čímž se sníží riziko dopravních nehod. Integrované informační systémy mohou rovněž zlepšit komunikaci mezi křižovatkami a koordinovat pohyb vozidel po celém městě.

Vraťme se k příčinám

Výše zmíněné technologie bezpochyby pomáhají zvyšovat bezpečnost na silnicích, příčiny problémů ale musíme hledat jinde. Kde bychom tedy měli začít?

Dopravní infrastruktura je několik posledních let přetížená. V Praze je registrován více než 1 milion osobních automobilů, přičemž průměrná obsazenost v centru činí 1,3 člověka. Velké množství aut má za následek zpomalení dopravy a častější zácpy, které navíc zpožďují městskou hromadnou dopravu. S přetížením silnic se také zvyšuje riziko nehod.

Jedno z možných řešení představuje rozšiřování cyklistických nebo pěších stezek na území měst, které mohou motivovat lidi k volbě alternativního druhu dopravy. Další možností je také přimět více lidí k využívání veřejné dopravy. Ze statistik vyplývá, že 64 % Evropanů je z ekologických důvodu ochotno dát přednost jízdě veřejnou dopravou před vlastním automobilem. V tom si Praha nevede vůbec špatně, dlouhodobě totiž preferuje MHD před automobilem přibližně 58 % lidí.

Bezpečnost na silnicích je komplexním problémem, který nemá pouze jedno správné řešení. Využívání nových technologií přispívá k tomu, abychom mohli dělat silnice bezpečnějšími, přesto ale nesmíme zapomínat na příčiny. Zkuste si na to vzpomenout, až se příště budete rozhodovat, zda do práce pojedete autem, nebo třeba veřejnou dopravou.

Zdroje:

https://zdopravy.cz/nazor-naklady-za-20-let-stouply-o-61-proc-by-mela-zdrazit-v-praze-mhd-56152/

https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/inteligentni-rizeni-krizovatka-doprava-preference-virtualni-smycka-videodetektor.A221026_135902_plzen-zpravy_jzk

https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/psas-si-poridily-auto-ktere-spravuje-silnice-proudem-vody-20160818.html

https://www.tretiruka.cz/news/v-metropoli-pracuje-peel-jet-ktery-pouze-vysokym-tlakem-vody-spravuje-silnice/

https://www.stavebniserver.com/zpravodajstvi/nastavba-peel-jet-prazskych-sluzeb-je-svetovym-unikatem/

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2401580

https://www.psas.cz/udrzba-komunikaci

https://www.eib.org/en/infographics/adopting-more-environmentally-friendly-means-of-transportation

+ There are no comments

Add yours