Změna, která může udělat elektromobily udržitelnější


Elektromobilita rozděluje společnost na dva tábory. Jedni věří, že je to budoucnost dopravy a druhá, podstatně kritičtější část upozorňuje na to, že elektromobily rozhodně nejsou tak ekologické a udržitelné, jako to na první pohled vypadá. A aby toho nebylo málo, pravda je nejspíš někde uprostřed.

Firma Stora Enso se ale rozhodla tento pohled změnit a učinila krok ve výrobě, díky kterému by se na elektrody do baterií mohly používat látky obsažené ve stromech. Zní to zvláštně? Dává to smysl! Takzvaný lignin je druhá nejrozšířenější organická sloučenina, hned po celulóze. Je to jakési lepidlo, které slepuje právě vlákna celulózy dohromady. Právě díky tomu jsou stromy tak pevné. A právě zmíněná finská společnost zjistila, že by tato látka mohla tvořit autobaterii. Může za to hlavně hliník, který je v ligninu obsažen a který se využívá na výrobu elektrod, přesněji anod.

Společnost Stora Enso má ke stromům, potažmo ligninu blízko. Patří totiž mezi jednoho z největších soukromých vlastníků lesů na světě. Celá technologie spočívá v tom, že lignin se vezme z odpadní buničiny, ta se následně zpracuje na uhlíkový materiál a z něj se následně vyrobí anody do baterií. Mohlo by tak dojít k náhradě lithium-iontových baterií. Právě jejich výroba velmi výrazně zatěžuje životní prostředí. Společnost by tyto baterie ráda uvedla na trh za dva roky, tedy v roce 2025.

Zdroj: https://wave.rozhlas.cz/udrzitelnejsi-autobaterie-do-elektromobilu-se-mohly-vyrabet-z-ligninu-ve-8907048

+ There are no comments

Add yours