Kůže vyráběná z květin? Ano!


Neděláme si z vás legraci, doopravdy to jde. Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, Indie je v lecčem pokrokovou zemí. A tento udržitelný počin je toho rozhodně důkazem.

V severoindickém Kanpuru dlouho přemýšleli, jaké využití najít pro tuny květin, vyhozených z hinduistických chrámů. Ty doposud zpravidla končily v řece Ganze, kterou ucpávaly. Nastalá situace nebyla lhostejná startupu PHOOL, který přišel s nápadem květiny recyklovat a vyrábět z nich veganskou alternativu pro zvířecí kůži, takzvanou fleather.

K tomuto nápadu nepřišli náhodou. Donedávna firma z vylovených květin vyráběla vonné tyčinky. Během jejich výroby ale technologové v laboratoři zjistili, že ve vlhku na květinovém odpadu roste zvláštní houbovitý organismus se specifickou kožovitou strukturou. A přelomový materiál byl na světě!

Ten je navíc svým vzhledem i strukturou téměř k nerozeznání od klasické zvířecí kůže. Na fleather lze pak razit například hadí nebo krokodýlí vzor. Produktů, které takto mohou vzniknout je nepřeberné množství, od peněženek, přes kabelky až třeba k botám. Nejedná se o první alternativy ke zvířecím kůžím, na trhu se objevují už delší dobu. Nejčastěji se ale jedná o syntetickou kůži, která se vyrábí především z polyuretanu, což není moc dobré a udržitelné pro životní prostředí. Stále více se tedy v tomto směru experimentuje s náhražkami kůže, které jsou vyráběny z přírodních materiálů. Je to například korek, ananas, kokos, ovocný odpad a nově tedy i květiny.

Zdroj: https://wave.rozhlas.cz/indicky-startup-vyrabi-veganskou-kuzi-z-vyhozenych-kvetin-8894079

+ There are no comments

Add yours