Mapo, pověz mi, která cesta je nejekologičtější?


I takhle by se v parafrázi na známou pohádku a zrcadlo dal vykládat nejnovější počin Google maps. Tyto mapy jistě někdy vyzkoušel v autě nebo na výletě v neznámém prostředí každý z vás. A nyní uživatelé získají další, novou možnost volby pro to, jakou cestu zvolit.

Doposud jste si zpravidla vybírali mezi nejkratší, nejrychlejší nebo třeba placenou a neplacenou variantou, abyste se vyhnuli mýtu, dálnicím, zpoplatněným úsekům a podobně. Nyní Google maps přidávají na výběr ještě cestu, která bude co nejmenší ekologickou zátěží. Ta bere v potaz, kde jsou dopravní zácpy nebo třeba stoupání, protože to všechno ovlivňuje spotřebu a emise. Zároveň zohlední i typ auta a zda se se do něj tankuje benzín, diesel nebo se jedná o elektromobil či hybrid.

Doposud tuto možnost měli od loňského října jen řidiči ve Spojených státech amerických a v Kanadě, nedávno byla rozšířena i do Německa. Kdy se jí dočkají řidiči v dalších evropských zemích Google ještě neuvedl. Otázkou je, nakolik bude pro řidiče tato ekologická možnost zajímá, když je bohužel takový trend dnešní doby, že všichni chtějí být všude co nejdříve a nejrychleji. I tak oceňujeme, že se Google snaží hledat nové cesty a to doslova. 

+ There are no comments

Add yours