Solární panely už nemusí být postrachem české krajiny


V posledních letech je to poměrně častý jev. Nekonečné lány fotovoltaických panelů zabírají opravdu velké množství ploch, které by se jistě daly využít i jinak. Nepopíráme tím samozřejmě přínos fotovoltaických elektráren životnímu prostředí, nicméně velice fandíme firmám jako je Solek, které se rozhodli najít ideální kompromis.

A není to jen tak nějaký kompromis, tomuto se říká agrovoltaika. Díky ní lze na stejné ploše mít jak fotovoltaickou elektrárnu, tak pěstovat zemědělské plodiny. Tyto panely jsou totiž chytře postaveny vertikálně a tak, aby mezi nimi mohl bez problémů projet traktor. Díky svému postavení nezabírají tolik místa a pole tak může s klidem sloužit svému původnímu účelu. Podle Zdeňka Sobotky, zakladatele české energetické skupiny, toto zařízení ukrojí z pole zhruba půl metru.

Projekt je zajímavý mimo jiné i tím, že na něm firma Solek spolupracuje s českou vědeckou obcí, přesněji s Výzkumným ústavem zemědělské techniky. Jak říká Sobotka, jednou se všechny plochy pokryjí solárními panely. Třeba v sousedním Německu je už každá střecha orientovaná na jih solárními panely osazená, stejně jako plochy u dálnic, nevhodné k pěstování plodin. Je třeba přijít s novým řešením. Snad by to mohlo být spojení fotovoltaiky a zemědělství.

Firma Solek s těmito solárními panely již dobyla Jižní Ameriku, konkrétně Chile. Tady k panelům sází nízké plodiny jako jsou jahody, borůvky či jiné drobné ovoce, kterému nevadí zastřešený systém nad ním. Francie zase údajně zkouší agrovoltaiku ve vinařských oblastech. Ještě chvíli potrvá, než se najde co nejefektivnější spojení a řešení ke spokojenosti všech, ale je to za nás rozhodně cesta správným směrem.

Zdroje:

https://cc.cz/jak-napravit-povest-solaru-na-poli-ceska-firma-chysta-agrovoltaiku-ktera-umozni-i-pestovani-plodin/

https://forbes.cz/solary-kam-se-podivas-solek-holding-po-deseti-letech-v-zahranici-expanduje-v-cesk

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment