Oblečte se do PET lahví!


PET lahve jsou dlouhodobým problémem české přírody. Ročně v ní podle webu zálohujeme.cz skončí až sto miliónů plastových flašek. Ideálním řešením by bylo tyto PET lahve vytřídit nebo ideálně ještě lépe snížit vůbec jejich počet používáním vlastní láhve na vodu.

Ústecká firma Malfini se ale rozhodla najít použitým PET lahvím ještě jiné využití a přišla s kolekcí oblečení vyrobenou jen z nich! Na výrobu trička nebo mikiny je potřeba kolem dvanácti kusů. „Pro výrobu našich produktů nakupujeme post-spotřební recyklované PET materiály, což znamená, že jsou vyrobeny z již použitých PET lahví,“ říká tisková mluvčí společnosti Marie Logrová.

Proces zpracování je poměrně složitý, láhve se nejdříve drtí a pak rozebírají na jednotlivá vlákna, ze kterých pak teprve vznikne výsledný produkt. Materiály i výsledný produkt navíc získávají mezinárodní certifikaci, což není povinné, ale podle Logrové se tak firma chová odpovědně ve všech směrech, aby šlo jednoduše podle přiděleného čísla certifikace najít postup výroby.

Značka Malfini (dříve Adler) dodává oblečení pouze registrovaným zákazníkům. Jedná se totiž o model business-to-business. Kvůli tomu společnost neuvádí cenu, ale Logrová přiznává, že náklady na výrobu jsou i díky certifikaci až o padesát procent vyšší. Jen vstupní náklady vyjdou o třicet procent dráž než klasický polyester.

V dohledné době chystá firma uvést na trh další produkt, který bude kombinovat recyklát s bavlnou. Tyto mikiny budou obsahovat většinu přírodního materiálu, přesněji osmdesát procent, dvacet bude tvořit recyklovaný plast. „Stále častěji se v rámci udržitelnosti a společenské odpovědnosti setkáváme s mnoha ekologickými aspekty a s konceptem cirkulární ekonomiky, ať už jde o úsporu primárních zdrojů, zvyšování podílu druhotných surovin, nebo přechod na obnovitelné zdroje,“ uvádí ředitel firmy Jan Chovanec. A nám nezbývá, než firmě Malfini fandit!

Zdroje:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ustecky-obchodnik-s-reklamnim-textilem-uvadi-na-trh-tricka-z-pet-lahvi/2203104

https://cc.cz/na-jedno-tricko-padne-dvanact-lahvi-miliardova-firma-z-usti-vyrabi-obleceni-z-recyklovaneho-plastu/

https://www.cbcsd.cz/malfini-prichazi-s-revolucni-kolekci-odevu-z-recyklovaneho-plast

+ There are no comments

Add yours