Požár v ZEVO Malešice prodlouží generální obnovu


Středeční požár v jedné z budov Zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) Malešice částečně poškodil dvě ze čtyř spalovacích linek. Zasažené linky číslo tři a čtyři jsou aktuálně odstaveny a čeká je nákladná oprava. Linky jedna a dvě byly odstaveny po vypuknutí požáru. Provoz první linky byl obnoven v pátek dopoledne, druhou linku se podařilo spustit ještě v noci z pátku na sobotu. Obě linky nyní pracují na plný výkon a spalují odpad, který se nahromadil v zásobníku před požárem a během vynucené odstávky.  

Na místě požáru zasahovala téměř stovka hasičů, kterým se podařilo dostat plameny pod kontrolu za necelé dvě hodiny. Požár vznikl v úseku mokrého čištění spalin třetí a čtvrté linky na východní straně, které nebyly kvůli probíhajícím montážím v provozu. V činnosti byly pouze linky jedna a dvě, nacházející se na západní straně. „Velké poděkování patří hasičům za rychlý a profesionálně provedený zásah. Díky nim se podařilo zabránit rozšíření požáru na první a druhou linku spalovny“, řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

Generální rekonstrukce se prodlouží

Rekonstrukce ZEVO Malešice započala na jaře roku 2018 a její ukončení bylo plánováno na jaro příštího roku. Nejvíce zasažená linka 3 měla necelé dva měsíce před najetím po rekonstrukci a probíhaly na ní dokončování práce a kompletace. Doba rekonstrukce se odhadem prodlouží o zhruba 9 měsíců. Pro celý projektový tým obnovy je to tvrdá rána, byli jsme už v cílové rovince. Podle prvotních odhadů se škoda bude pohybovat v řádech nižších stovek milionů korun. Přesný rozsah poškození stanoví znalecký posudek, který detailně vyhodnotí stav zařízení“, sdělil ředitel ZEVO Malešice Aleš Bláha. Jak ZEVO Malešice tak dodavatelské firmy jsou pro tyto případy pojištěny.

Směsný komunální odpad odkloněn

Svoz komunálního odpad nebyl přerušen a veškeré svozové plány byly dodrženy. Krátkodobě došlo k odklonu směsného komunálního odpadu mimo ZEVO Malešice. Pražské služby budou usilovat o co nejdřívější návrat k normálu tak, aby byl odpad opět energeticky využíván a ne ukládán na skládky v okolí Prahy.

Obrovský dík patří zasahujícím hasičům a zaměstnancům ZEVO Malešice. Když jsem dorazil k požáru, nedokázal jsem si představit, že se ho podaří dostat pod kontrolu za tak krátkou dobu. Jsou to fakt profíci. Díky bleskovému zásahu hasičů a enormnímu nasazení našich lidí se již 2 dny po požáru podařilo zprovoznit provoz na těch částech ZEVO, které oheň nezničil. Zároveň se ihned zahájily práce na poničených linkách. Díky tomu budeme schopni termicky zlikvidovat téměř všechen komunální odpad Pražanů a na skládce skončí jen jeho malá část“, řekl generální ředitel Pražských služeb Patrik Roman.

+ There are no comments

Add yours