V pražských Holešovicích se na týden otevřel udržitelný obchoďák


V jednom z předchozích článků jsme se věnovali tématu rychlé módy neboli fast fashion. Kromě jiných věcí jsme se dostali i k tomu, co dělat, aby byl náš šatník více udržitelný. A jedna z možností se právě dnes otevřela v pražských Holešovicích. Akce s názvem Týdenní Swap: První udržitelný obchoďák potrvá do 19. září a těšit se můžete i na bohatý doprovodný program.

Koncept prvního udržitelného obchoďáku je velice jednoduchý. Přineste to, co vám doma překáží, ale někomu jinému by ještě mohlo udělat radost. Domů si pak můžete odnést to, co se naopak bude hodit vám. A je úplně jedno, jestli se bude jednat o oblečení, domácí potřeby, knihy, dekorace, šperky, hračky nebo třeba pokojové rostliny. Součástí týdenní akce budou rovněž přednášky, workshopy či filmová projekce.

Z archivu Swap Prague

„Navazujeme na úspěšné akce Týdenní swap z minulých let. Tentokrát se ale můžete těšit na ještě víc doprovodného programu, proto jsme zvolili komplexnější název: Týdenní Swap: První udržitelný obchoďák”, říká Lucie Poubová, spoluzakladatelka neziskové organizace SWAP Prague. Obchoďák bude otevřen každý den od 10 do 20 hodin a jednodenní vstupné vyjde na 190 korun.

Nápad zorganizovat první swap měla Lucie společně s Kristýnou Holubovou již v roce 2016. Tehdy jen pro zábavu. Dnes už to jsou ale nejen akce, ale rovněž aktivní komunita téměř třiceti tisíc lidí, kteří mezi sebou denně vyměňují různé věci. “Věcí je všude dost, pojďme se konečně chovat zodpovědně k sobě navzájem i k přírodnímu prostředí a zdrojům, které spolu sdílíme. Začněme dnes, tady, tahle změna je pro každého bez rozdílu věku, platu,…” říká Kristýna Holubová.

Kristýna Holubová a Lucie Poubová, zakladatelky Swap Prague

„Dlouho sníme o tom, že v Praze vznikne místo, kde bude možné nakupovat eticky a udržitelně, protože lokální přímá výměna je nejšetrnější a nejúčinnější způsob ekologického získávání věcí. Podobná místa napevno existují třeba ve Švédsku či Německu, my jsme se rozhodli vyzkoušet to zatím na sedm dní – a kdy jindy, než právě teď, kdy se všichni konečně zase vracíme k volnému setkávání”, dodává Lucie.

Zdroje:

https://www.mistnikultura.cz/prvni-udrzitelny-obchodak-pro-cesko-tydenni-swap-v-prazske-trznici-v-holesovicich

https://www.mistnikultura.cz/prvni-udrzitelny-obchodak-pro-cesko-tydenni-swap-v-prazske-trznici-v-holesovicic

https://pozitivni-zpravy.cz/v-cesku-otevre-prvni-udrzitelny-obchodak-kdy-a-kam-vyrazit-na-naku

+ There are no comments

Add yours