Snadno opravitelná elektronika je budoucností


Trnem v oku mnoha organizací i jednotlivců bojujících za udržitelné hospodářství je elektroodpad. Tedy vysloužilé a vyřazené domácí elektrospotřebiče, které by neměly být vyhazovány do nádob na směsný komunální odpad. Zákonodárci Evropské unie v současné době projednávají zákon týkající se nových povinností prodejců elektrospotřebičů. Legislativa by jim měla stanovit povinnost prodávat náhradní díly produktů a nabízet možnost jejich opravy.

Elektroodpad, zejména vysloužilé mobily a tablety, představují pro životní prostředí velký problém. Jen asi 40 % součástek z nich lze recyklovat, ostatních 60 % je odpad, který je obtížně likvidovatelný. Jen za loňský rok vzniklo celosvětově 54 milionů tun elektroodpadu. Tolik tun by pro lepší představu naplnilo 350 obřích lodí, které by vytvořily řadu dlouhou 125 kilometrů.

Mezi největší producenty vysloužilých zařízení patří Čína s 10 miliony tun, následují Spojené státy s necelými 7 miliony tun a Indie, která vyprodukovala přes 3 miliony tun. Z celkových 54 milionů tun bylo recyklováno pouhých 17,4 %. Nejčastěji se zpátky do oběhu dostanou primární suroviny jako zlato, stříbro, měď, platina a další cenné kovy. Zbytek končí na skládkách.

Evropská unie připravila legislativu, díky níž by výrobci elektra měli zajistit jeho snadnou opravu, současně by měli disponovat dostatkem náhradních dílů na několik let dopředu. Produkty by měly být snadněji rozmontovatelné, a tedy i opravitelné.

„V současnosti mnoho výrobků příliš rychle přestane fungovat, nelze je znovu použít, opravit či recyklovat, nebo je lze použít jen jednou. Tento lineární cyklus od výroby přes spotřebu až po likvidaci nemotivuje výrobce k tomu, aby vyráběli udržitelnější produkty. Ambicí rámce udržitelné výrobkové politiky je tuto situaci změnit tak, aby se standardem staly ekologické výrobky,“ uvádí se v textu akčního plánu Evropské unie.

Někteří výrobci již možnost snadných oprav nabízejí ze své vlastní iniciativy. Například jedna u nás méně známá značka mobilních telefonů ELE se prohlašuje za prvního výrobce etických a opravitelných telefonů na světě. Jejich mobily totiž lze sestavit z modulů, které se při potížích jednoduše vymění.

Zdroje:

https://www.samosebou.cz/2021/01/08/kazdy-novy-rok-novy-mobil-nekupuj-opravuj/

https://www.mobilmania.cz/clanky/eu-nechce-tak-castou-obmenu-elektroniky-smartphony-i-tablety-maji-vydrzet-dele/sc-3-a-1347780/default.aspx

1 comment

Add yours
  1. tomas hacker

    Dříve a nemyslim 90.léta a později existovala možnost opravy elektroniky m.j.i třeba podniky Kovoslužba,nebo Televizní služba a nebo kdo měl znamý kteří to uměli tak byla i tato možnost,tak že nic nového

+ Leave a Comment