Nová lednička či pračka? Tipy, jak naložit se starými spotřebiči


S neustálým zlepšováním technologií se asi každý z nás jednou za čas dostane do situace, kdy přemýšlí o nákupu nové ledničky či pračky. Starší spotřebiče se postupem času stávají zastaralými, energeticky náročnými a občas i poruchovými. Jak se ale starého zařízení jednoduše zbavit a zajistit mu tak důstojný odchod?

Darujete, nebo prodáte?

Váš starý spotřebič stále ještě dobře funguje? Dejte mu druhou šanci! Zvažte možnost darování nebo prodeje na internetových platformách. Spousta lidí v dnešní době dává přednost věcem z druhé ruky. Proto před tím, než se rozhodnete se spotřebičem definitivně skoncovat, zkuste najít někoho, komu by ještě mohl posloužit.

Kontaktujte místní charitativní organizace

Některé charitativní organizace přijímají funkční spotřebiče jako dar a dále je poskytují lidem v nouzi nebo prodávají ve svých obchodech. Jde o jednoduchý způsob, jak zabít dvě mouchy jednou ranou: zbavíte se starého spotřebiče, a ještě podpoříte dobrou věc!

Zpětný odběr

Pražské služby nabízejí možnost zpětného odběru i recyklace vyřazeného elektrozařízení, což zahrnuje typické domácí spotřebiče, drobné elektrospotřebiče, výpočetní techniku, součásti elektroinstalace či specifická elektronická zařízení. Odevzdání je zdarma pro občany i firmy a probíhá na sběrných dvorech. Ten nejbližší můžete najít zde (https://www.psas.cz/sberne-dvory). Nicméně, elektroodpad lze odevzdávat pouze vcelku, není možné přinášet jednotlivě demontované díly nebo spotřebiče, ze kterých byly vyjmuty elektronické, funkční prvky. Po odevzdání elektrozařízení je možné na vyžádání získat potvrzení o zpětném odběru.

Zákon o odpadech ukládá prodejcům nových elektrozařízení pro domácnosti povinnost zpětně přijímat použité výrobky od zákazníků, kteří současně nakupují nová elektrozařízení podobného typu. Tato povinnost platí v režimu „kus za kus“, což znamená, že prodejce musí přijmout starý výrobek od zákazníka, pokud si kupuje nový. Například při nákupu nové lednice musí prodejce přijmout starou lednici, při nákupu pračky novou pračku a podobně.

Stará elektrozařízení můžete bezplatně odevzdat i v každém elektroobchodě s 400 m² a více. Prodejce má povinnost zpětně přijímat veškerá elektrozařízení s vnějšími rozměry nepřesahujícími 25 cm, bez ohledu na to, zda zákazník nakupuje nový výrobek nebo ne.

Drobný elektroodpad a vyřazené baterie, včetně monočlánků, můžete odevzdat na území hlavního města také do speciálních kontejnerů červené barvy. Do nich můžete bez obav vhodit mobilní telefony, IT zařízení, hobby nářadí, kuchyňské spotřebiče, elektronické hračky, baterie a další drobné elektrozařízení s maximálními rozměry 51 × 36 × 40 cm. Jejich rozmístění najdete zde (www.cervenekontejnery.cz)

Správné nakládání s vysloužilým elektrozařízením je klíčové pro naši budoucnost. Nezapomeňte, vaše dnešní rozhodnutí může přispět k udržitelnějšímu zítřku.

Zdroje:

https://www.psas.cz/elektroodpad-a-zpetny-odber

https://www.komunalniekologie.cz/info/kamenne-prodejny-e-shopy-a-elektroodpad-jak-funguje-zpetny-odber

https://www.inisoft.cz/poradenstvi-a-skoleni/odborne-clanky/casopis-odpady/rezim-zpetneho-odberu-od-roku-2021-podle-noveho-zakona-c-542-2020-sb

+ There are no comments

Add yours