Popeláři budou svážet odpad i o vánočních svátcích


Pražské služby a AVE Pražské komunální služby zajistí během vánočních svátků svoz směsného a tříděného odpadu na území metropole. Popeláři vyrazí do ulic na Štědrý den i po oba dva vánoční svátky. Cílem je zajistit, aby nedocházelo k přeplnění nádob a hromadění odpadu vedle nich. Pražské služby navíc připravují sváteční edici kampaně „Šlápni na to!“, ve které budou žádat Pražany, aby odpad likvidovali zodpovědně. 

Konec roku je tím obdobím, kdy se v metropoli sveze největší objem odpadu. Svozy v tomto období jsou naplánovány tak, aby nedocházelo k přeplnění nádob a nevznikal kolem nich nepořádek.

V termínu od 24. 12. do 31. 12. 2020 budou zajištěny standardní pracovní směny a svoz směsného odpadu bude probíhat dle příslušných svozových plánů, tedy jako v běžných dnech. U tříděného odpadu budou v kritických oblastech posíleny svozy v období 23. 12. až 31. 12. 2020, jinak bude vše probíhat také dle příslušných svozových plánů. Společně se standardním svozem tříděného odpadu bude probíhat i pravidelný úklid kolem separačních míst.

Kampaň „Šlápni na to!“ ve svátečním hávu

Epidemická situace ovlivnila způsob nákupu dárků. Ty pod stromeček putují nejčastěji poštou či prostřednictvím specializovaných zásilkových společností. To znamená jediné – více obalů. V kampani prosíme Pražany, aby se v tomto exponovaném období chovali ohleduplně, našli si pár vteřin na rozřezání či roztrhání krabice, nalámání polystyrenu, sešlápnutí PET lahví a zmačkání plechovek. Jedině tak lze efektivně využít celou kapacitu nádoby. Často se tak kolem nádob netvoří nepořádek kvůli nedostatečné frekvenci svozů či nedostatečné kapacitě nádoby, nýbrž kvůli bezohlednosti některých lidí. 

Kampaň podporuje i náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček: “Nebojte se na to pořádně šlápnout! Snížením objemu odložených krabic a obalů u popelnic nám pomůžete udržet naše město čisté. Zbytek práce už za vás zajistí popeláři“. 

Svoz směsného odpadu:

23. – 31. 12. 2020 standardní svoz v pravidelných svozových dnech
1. 1. 2021 svoz až na výjimky neprobíhá, náhradní svoz proběhne v následujících dnech
2. 1. – 6. 1. 2021 bude probíhat standardní svoz s případným časovým posunem (max. 1 den)

Svoz tříděného odpadu:

23. – 31. 12. 2020 standardní svoz v pravidelných svozových dnech
23. – 31. 12. 2020 v kritických oblastech budou posíleny svozy ostatních složek tříděného odpadu
1. 1. 2021 Svoz až na výjimky neprobíhá, náhradní svoz proběhne v následujících dnech
2. 1. – 6. 1. 2021 bude probíhat standardní svoz s případným časovým posunem (max. 1 den)

Svoz odpadu v hlavním městě zajišťuje konsorcium Pražské odpadu 2016 – 2025 tvořené společnostmi Pražské služby a AVE komunální odpady, a. s.

+ There are no comments

Add yours