Nevyhazujeme, opravujeme a zachraňujeme užitečné věci


Ve sběrných dvorech i velkoobjemových kontejnerech často končí věci, které by nadále mohly plnit svou funkci. Nejčastěji se jedná o dřevěné kusy nábytku a další vybavení domácností. V posledním spotu kampaně „Jde to i jinak“ se zaměřujeme právě na opravu a opětovné využívání věcí.

Naši pracovníci se denně setkávají se starými věcmi, které sice trpí drobnými estetickými a funkčními vadami, nicméně při troše investovaného času a péče by mohly dalších několik let bezproblémově sloužit. To je ostatně i případ stoličky z našeho aktuálního spotu, na který se můžete podívat na tomto odkazu.

Vracení věcí zpátky do oběhu patří spolu s předcházením vzniku odpadu a recyklací k hlavním pilířům cirkulární ekonomiky. K odpadu je třeba přistupovat jako ke zdroji. Biologickou složku využijí kompostárny pro výrobu humusu, třídicí linky a recyklační závody zpracují tříděný odpad a re-use centra vrátí do oběhu maximum věcí.

Re-use koncept už velmi úspěšně funguje v zahraničí a věříme, že i u našich občanů najde ohlas.“ říká náměstek primátora Petr Hlubuček a dodává: „Hlavní město Praha a Pražské služby se pravidelně věnují tématům správné recyklace, využívání alternativ k jednorázovým obalům a nakládání s biologickou složkou odpadu. I malá změna v našem spotřebitelském chování může mít v celkovém měřítku velký dopad.

+ There are no comments

Add yours