Obal legendárních Pringles je noční můrou recyklace. Teď by se však měl změnit


Když se řekne Pringles, tak si většina lidí jistě vybaví typickou barevnou rouru, ve které se tyto chipsy prodávají. Jelikož ale tento legendární obal obsahuje několik různých materiálů, je téměř nerecyklovatelný. Britská recyklační asociace jej dokonce označila za “recyklačního nepřítele číslo jedna”. Společnost Kellogg, pod níž značka Pringles spadá, se tak nyní snaží vyvinout nový obal, který nebude tak materiálově náročný.

Původní obal na chipsy se skládal z kovové základny, plastového víčka, hliníkového otrhávacího uzávěru a kartonového obalu, který byl ještě vystlaný a lemovaný fólií. Pro recyklační společnosti tak představoval jednu z největších nočních můr.

Majitel značky Pringles, společnost Kellogg, teď sice pracuje na novém obalu, nicméně ani ten ale není podle odborníků bezproblémový. Nová tuba by měla být z 90 % papírová a zbylých deset procent by měla tvořit ochranná plastová vrstva, která má chipsy chránit před vzduchem a vlhkostí.

Otazník ovšem visí nad víčkem. V současné době se testují dvě varianty – jedna má víčko z recyklovaného plastu a druhá z recyklovaného papíru. Pringles si velice zakládá na tom, aby zvuk při otevření, který byl pro chipsy charakteristický, zůstal i u nového obalu a zákazník tak měl při otevírání stejný pocit.

“Původní tuba na Pringles byla mnoha lidem trnem v oku. Úpravu a vylepšení obalu tedy velmi vítáme. Upřímně ale, pokud neodstraní plastové víčko, ničemu to nepomůže”, říká Simon Ellin ze sdružení Recycling Association.

“Lidé, kteří si brambůrky dají v parku pak totiž plastové víčko stejně nechají venku a vytvoří další ekologický problém. To víčko zkrátka musí pryč”, dodává. 

Nový design obalu se údajně připravuje již 12 měsíců a pojďme si říct, že  ekologičtější variantu by si naše příroda jistě zasloužila – jen v Evropě se totiž každý den vyrobí tři miliony Pringlesek.

Zdroje: 

https://www.bbc.com/news/science-environment-54108336

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/pringles-chipsy-ekologie-obal-recyklace.A200911_160917_eko-zahranicni_kou

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pringles-maji-nejmene-ekologicky-obal-temer-se-neda-recyklovat-119498

+ There are no comments

Add yours