Vědci našli největší koncentraci mikroplastů na mořském dně


Mezinárodní výzkumný projekt odhalil největší množství mikroplastů, jaké kdy bylo na mořském dně zaznamenáno. V tenké vrstvě pokrývající pouze jeden metr čtvereční vědci nalezli až 1,9 milionu plastových částic.

Výzkum, který provedlo hned několik univerzit, rovněž ukázal, jak hlubinné proudy v mořích působí jako takové dopravní pásy, které mikroplasty přepravují přes mořské dno. Tyto proudy mohou koncentrovat plastové částice v obrovských sedimentových skupinách, jimž se říká “mikroplastické hotspoty”.

“Téměř všichni už slyšeli o Tichomořské odpadkové skvrně, ta není ničím novým, nás ale šokovala vysoká koncentrace mikroplastů na hlubokém mořském dně”, říká vedoucí autor studie, doktor Ian Kane z univerzity v Manchesteru. Mikroplasty na mořském dně se podle výzkumu skládají především z textilních vláken, která v čističkách odpadních vod nejsou účinně odfiltrována a snadno tak vstupují do řek a následně do oceánů.

V oceánech se pak buď pomalu usazují, nebo je podvodní laviny transportují po podmořských kaňonech až na hlubinné mořské dno. Jakmile jsou v hlubokém moři, tak je dále unášejí proudy mořského dna, které je mohou koncentrovat do velkých sedimentů. Tyto hlubinné mořské proudy rovněž přenášejí okysličenou vodu a živiny, což znamená, že “mikroplastické hotspoty” mohou uchovávat důležité ekosystémy, které pak mikroplasty ohrožují. 

Tato studie tedy poskytuje unikátní spojení mezi chováním hlubinných proudů a koncentrací mikroplastů na na dně moří, čímž může hodně pomoci k lokalizaci dalších míst s vysokou koncentrací plastových částic a rovněž více osvětlit dopady mikroplastů na mořský život.

Zdroje: 

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200430150213.htm

+ There are no comments

Add yours