Colgate představil první pastu s recyklovatelným obalem


Zhruba 20 miliard tub od zubních past se každoročně přemění v odpad. Tyto obaly totiž kromě plastu obsahují třeba hliník a další problematické materiály, které znemožňují jejich recyklaci. To vše by ale brzy mohlo být minulostí. Společnost Colgate totiž nově představila první pastu s recyklovatelným obalem a svou unikátní technologii chce ve veřejném zájmu poskytnout konkurenci. 

Nový obal je vyroben z vysokohustotního polyethylenu, který se běžně používá třeba u recyklovatelných lahví na mléko. Největším oříškem pro vývojové inženýry bylo to, aby z původně tvrdého plastu šla pasta jednoduše vytlačit. I proto vytvoření této jedinečné tuby trvalo pět let. 

Tubu před časem oficiálně přijala The Association of Plastic Recycling, což je mezinárodní organizace zaměřující se na recyklovatelné plasty. Podle Colgate je to výborný krok k tomu, aby se jejich produkt dostal do globální výroby. Colgate totiž chce svou novou technologii poskytnout konkurenci i dalším výrobcům tub, třeba v oblasti gastronomie nebo kosmetiky.

“Colgate chce, aby se tuby na zubní pasty staly součástí cirkulární ekonomiky. Pokud všichni výrobci zubních past zavedou recyklovatelné obaly, tak to bude obrovská výhra. Ať máme jednu standardizovanou tubu a mezi sebou pak bojujme tím, co je uvnitř”, říká Noel Wallace, generální ředitel a prezident společnosti Colgate-Palmolive.

Smile and Good pasta je kromě svého obalu unikátní také tím, že veřejnosti prezentuje veškeré své složky a zároveň vysvětluje jejich účel. I díky tomu tento produkt certifikovala organizace Vegan Society nebo třeba společnost EcoCert.

Zdroje:

https://resource.co/article/colgate-launches-first-recyclable-toothpaste-tube

https://www.foxbusiness.com/lifestyle/colgate-recyclable-toothpaste-tube

https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/14/colgate-launches-vegan-certified-toothpaste-in-recyclable-tube

+ There are no comments

Add yours