V Itálii vzniklo první evropské lyžařské středisko bez plastů


Italské lyžařské středisko Pejo 3000, které se nachází v oblíbené oblasti Val di Sole, řeklo arrivederci všem jednorázovým plastům. Velkou roli v tomto rozhodnutí hrají nové vědecké poznatky o znečišťování alpských ledovců.

Zákaz plastových výrobků vešel v platnost poté, co dvě milánské univerzity odhalily výskyt velkého množství mikroplastů v nedalekém ledovci Forni. Podle vědců prý povrch ledovce obsahuje 131 až 162 milionů plastových částic, což mimo jiné odpovídá jejich koncentraci v evropských mořských vodách.

Pokud se plastové výrobky dostanou do hor, zůstanou tam velmi dlouho, někdy i desetiletí. Přemění se v environmentální a zdravotní problémy a stanou se součástí potravinového řetězce,“ tvrdí Christian Casarott, italský odborník na ledovce.

Roberto Moiola: Ledovec Forni

V italském středisku, které v minulém roce navštívilo zhruba 137 tisíc turistů, tak již nenajdete žádné plastové lahve, příbory, tácky, brčka ani tašky. Jedná se prý o první krok k tomu, aby se z Pejo 3000 stal nejudržitelnější resort v Alpách. Do budoucna se například plánuje přechod na hybridní sněžné skútry, odstranění plastových obalů u skipasů nebo zlepšení sběru odpadu, recyklace a využívání energie.

„Místní ekonomika je založena na cestovním ruchu, ale musíme zajistit, abychom nevyčerpali naše přírodní zdroje. Hory jsou náš skutečný poklad a my je musíme chránit pro budoucí generace“, řekl prezident místního turistického sdružení Luciano Rizzi. Podle odborníků by podobné strategie měly být aplikovány v celých Alpách.

Mikroplasty přitom nejsou pouze alpským problémem. Není to tak dávno, kdy vědci z ekologické laboratoře v Toulouse zjistili, že Pyreneje jsou stejně zamořené mikroplasty jako například Paříž. Úlomky plastů tam údajně prší tím, jak jsou unášeny vzdušnými proudy z jiných oblastí.

Zdroje: 

https://www.theguardian.com/world/2019/dec/27/italy-creates-europes-first-plastic-free-ski-resort

https://www.livekindly.co/italy-europe-first-plastic-free-ski-resort/

https://www.forbes.com/sites/civicnation/2019/12/20/not-another-student-loan-piece/#5ac854f02aa1

+ There are no comments

Add yours