Značka Dove oznámila závazky ohledně snižování své plastové stopy


Extrémní spotřeba plastů, nešťastný lineární způsob ekonomiky a snahy o zavedení cirkulární ekonomiky jsou velmi aktuální témata napříč zeměmi i společnostmi. Bojovníkem proti plastovému odpadu se rozhodla být i britská značka Dove, která aktuálně přišla s největší udržitelnou iniciativou v kosmetickém průmyslu.

Počet vyprodukovaných plastů a jejich velké množství v oceánech je velice znepokojující. Do řešení tohoto problému se čím dál častěji zapojují velké společnosti, jako například Coca-Cola, o jejíž aktivitách jsme psali v jednom z minulých článků.

Otázku eliminace plastové nadprodukce začala řešit i oblíbené kosmetická značka Dove, která spadá pod společnost Unilever. Ta aktuálně představila několik ambiciózních kroků, z nichž asi nejdůležitější je radikální snížení takzvaných Virgin plastů. Společnost se zavázala, že do roku 2025 bude používat výhradně recyklovatelné nebo kompostovatelné obaly a aby do tohoto roku bylo v obalech použito minimálně 25 % recyklovatelných plastů. Tento britský gigant zároveň oznámil, že do roku 2025 pomůže posbírat a následně i zpracovat 600 tisíc tun plastů ročně.

Ředitel výzkumu Richard Slater na nedávné konferenci představil firemní ekologické plány a vyzdvihl i etický aspekt zavedení cirkulární ekonomiky: “Jako jedna z největších kosmetických značek na světě máme odpovědnost za to, abychom ještě více urychlili náš pokrok. Naše ekologické počiny jsou důležitým krokem pro transformaci způsobu výroby, používání a likvidace plastových obalů. Tímto krokem usilujeme o to, abychom globálním recyklačním průmyslem sbírali více odpadního plastu a zpřístupnili více recyklovaného plastu k použití.

Přístup k plastovým obalům začala společnost Unilever měnit již v roce 2017, kdy přišla s plánem Less Plastic, Better Plastic, No Plastic. Ten vypadá následovně:

Less Plastic: Dove chce začít využívat nové technologie, jež umožní výrobu opakovaně použitelných deodoračních tyčinek z nerezové oceli. Tato nová technologie by podle předpokladů měla výrazně minimalizovat spotřebovaný plast.

Better Plastic: Dove začátkem roku 2020 uvede na evropská a americký trh své produkty v nových 100% recyklovaných plastových lahvičkách.

No Plastic: Aktuálně probíhá výzkum, na jehož konci by vnější plastové obaly všech multipacků mohly být nahrazeny neplastovou alternativou.

Dove zároveň otevřeně vyzývá další firmy ke spolupráci a k urychlené akci. Viceprezidentka společnosti Dove Marcela Malero dodává: “Naše společnost je odhodlána být jednou ze značek, která má nejmenší vliv na plastový odpad. Víme, že nejsme dokonalí, ale nemůžeme si dovolit čekat. Pracujeme na tom, abychom měli co největší pozitivní dopad a žádáme, aby ostatní udělali totéž.”

Zdroje:

https://www.independent.co.uk/life-style/dove-soap-plastic-bottles-plastic-free-plastic-waste-unilever-recycling-a9164551.html

https://www.unilever.co.uk/news/press-releases/2019/dove-makes-industry-leading-global-plastic-commitment.html

https://www.unilever.cz/news/press-releases/2019/unilever-oznamuje-nove-ambiciozni-zavazky-pro-svet-bez-odpadu.html

https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=tmZi-w95xk8

+ There are no comments

Add yours