Carlsberg představil dva prototypy papírových pivních lahví


Přestože lze skleněnou lahev či plechovku relativně snadno zrecyklovat, a pro životní prostředí tak tyto materiály nepředstavují tak velké nebezpečí jako třeba plast, i tak platí, že by se v přírodě nemusely vyskytovat vůbec. To si uvědomuje i dánská pivovarnická společnost Carlsberg, která nově představila lahve z dřevěných vláken, se kterými chce snížit svoji uhlíkovou stopu.

S nápadem vytvořit ekologickou lahev na pivo přišla společnosti Carlsberg již v roce 2015. Ve spolupráci s technologickou firmou EcoXpac, obalovou společností BillerudKorsnäs a Dánskou technickou univerzitou tehdy přišla s prototypem lahve vyrobené z vybroušených dřevěných vláken. Nyní se dánský výrobce piva k tomuto nápadu vrátil a na klimatickém summitu C40 představil hned dva prototypy organických “dřevěných lahví”, které řadí do speciální edice Green Fibre Bottle.

Na první pohled sice lahve vypadají totožně, ovšem každá má rozdílnou vnitřní stranu, která zabraňuje prosakování. První prototyp využívá tenký polymerový povlak vyrobený z recyklovaných PET lahví, zatímco v tom druhém se nachází slabá vrstva vyvinutá ze stoprocentně biopolymerového materiálu PEF. Carlsberg tvrdí, že obě tyto vrstvy nyní slouží pouze k testování – cílem pivovarnické společnosti je v budoucnu produkovat ekologické lahve bez použití těchto polymerů.

Carlsberg Green Fibre Bottle

Vývoj udržitelných lahví je součástí dlouhodobého cíle, který si Carlsberg nastavil. Do roku 2030 chce společnost snížit svou uhlíkovou stopu na Zemi, a to o 30 %. Přestože si na finální podobu papírové lahve ještě zřejmě pár let počkáme, Carlsberg je s dosavadním pokrokem spokojen. “Vývoj takto zlomového produktu vyžaduje hodně času a my i nadále budeme spolupracovat s předními odborníky, abychom překonali zbývající technické výzvy”, tvrdí Myriam Shingleton, viceprezidentka vývoje v Carlsberg Group.

Dánský výrobce piva se například nedávno stal členem komunity Paboco, ve které se sdružují experti z oblasti designu, technologií a materiálu, jejímž cílem je, aby se v budoucnu místo plastových, hliněných nebo skleněných lahví používaly už jen lahve papírové. Přesně takováto partnerství jsou podle Carlsbergu tím nejlepším způsobem, jak dosáhnout skutečné změny. A my s tímto tvrzením naprosto souhlasíme.

Zdroje:

http://www.recyclingwasteworld.co.uk/news/carlsberg-develops-paper-beer-bottle/220288/

https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/carlsberg-beer-bottle-paper-prototype-sustainable-environment-a9151661.html

+ There are no comments

Add yours