Vhoď plastovou lahev a získej jízdenku na MHD. Řím se inspiroval Instanbulem a zahájil kampaň na podporu životního prostředí


Určitě si vzpomenete na to, jak jsme vás v jednom z minulých článků informovali o kampani v tureckém Istanbulu, kde lidé mohou vyměňovat plastové lahve za jízdenky na městskou hromadnou dopravu. Stejný projekt byl nyní spuštěn v hlavním městě Itálie, které se již několik let potýká s vážnou odpadovou krizí.

Nejprve Istanbul, teď Řím. Italské hlavní město tento týden instalovalo speciální automaty, které lidem ušetří peníze a zároveň zlepší kvalitu tamního životního prostředí. Kampaň se příznačně jmenuje “Ricicli + Viaggi” – v překladu “Recyklovat + Cestovat”. Obyvatelé do automatů mohou vkládat plastové lahve, za což na oplátku získají speciální kredity. Po nasbírání určitého množství bodů pak mohou mít jízdné na hromadnou dopravu zcela zdarma.

V praxi to vypadá tak, že je nutné zrecyklovat minimálně třicet lahví, aby bylo možné volnou jízdenku získat. Jedna vrácená lahev má totiž hodnotu pěti eurocentů, tedy zhruba 1,3 koruny, a standardní lístek se v Římě prodává za 1,5 eura. Není to tedy tak, že by za každou vrácenou lahev byla automaticky jízda zdarma, nicméně se stále jedná o velice dobrý nápad, jak v metropoli podpořit recyklaci. A konkrétně Itálie takovéto iniciativy potřebuje jako sůl. 

Podle zprávy z roku 2017 jsou v Evropě pouze tři země, které produkují více odpadu než Itálie. Co se týče samotného hlavního města, to již několik let trápí vážná odpadová krize. Přetékající kontejnery jsou tak pro občany běžným pohledem, což je jistě nepříjemné nejen v tropických letních dnech, kdy pro obyvatele navíc představují i vážné zdravotní riziko.

“V období, kdy se hodně hovoří o kryptoměnách, tak v Římě zavádíme měnu plastovou. V zásadě jde o systém, v němž se recykluje, buduje loajalita zákazníků a chvályhodné chování je odměňováno”, říká o projektu Paolo Simoni, prezident dopravního podniku Atac.

+ There are no comments

Add yours